Dojde k povolení testování během sezony? Týmy o tom jednají

Ferrari

Ferrari | foto: Rubens Barrichello

Týmy začaly hovořit o možnosti povolení testování během sezony od příštího roku. FIA se této možnosti nejspíše bránit nebude, Jean Todt chce pravidla ohledně testování uvolnit, aby se jezdilo více.

Již při VC Turecka Jean Todt oznámil, že uvažuje o limitovaném testování během sezony. Je to prý lepší než mít jen pár testů před sezonou. Týmy se však obávaly, že by došlo ke zvýšení nákladů, které jsou nyní omezovány a dodržování finančních limitů se hlídá. 

Nicméně, Sporting Working Group (dále jen SWG) nyní uvažuje nad tím, jestli by se testování dalo obnovit tak, aby výdaje nevyletěly až do nebes, jak tomu bývalo, hlavně u velkých týmů, v minulosti, kdy bylo testování povoleno. Docházelo tedy i k tomu, že tým měl dvě skupiny, závodní tým a testovací tým. 

Mezi návrhy se objevil například i letní test mladých jezdců, podobně jako ten, který se koná po sezoně.

Sam Michael, technický ředitel Williamsu, o možnosti znovuzavedení testování řekl: "Právě se o tom jedná, v Silverstone jsme měli se SWG schůzku. Ještě se o ničem nerozhodlo. Jediné, co zatím udělali je to, že shromáždili několik návrhů, jak by to šlo provést.

Zahrnovalo to i návrh na extra test pro mladé piloty navíc během sezony. Zatím se tedy jen diskutovalo, týmy o tom teď budou přemýšlet."

Podle Michaela se o tom nyní tolik nemluví, jelikož poslední dobou hrály hlavní roli ve všech diskusích hlavně nové motory a foukané difuzory: "Myslím, že máme všichni podobnou představu. Nyní to ale vše šlo trochu stranou, diskutovalo se hlavně o nových V6 motorech od roku 2014 a také zákazu foukaných difuzorů. Tohle je věc, která by se dala vyřešit během jednoho odpoledne, kdyby to bylo potřeba."

Díky testu nováčků v Abú Zabí dostal šanci i český závodník Josef Král, 
nicméně nováčci opravdu nemají moc příležitostí k vyzkoušení vozu F1

Jean Todt, prezident FIA, má ohledně testování celkem jasno. Již v Turecku řekl, že je směšné, že týmy během sezony vůbec netestují. 

"Podle mě je zákaz testů během sezony stupidní. Samozřejmě, mít neomezené testování bylo bláznivé, ale úplně ho zakázat také není správné. Mladí jezdci nemohou testovat, nemají příležitost zvyknout si na vůz F1," kritizuje Todt jedno z hlavních úskalí zákazu testování.

"Postarám se o to, aby tomu tak v budoucnu nebylo. Zpět k volnému testování se vrátit nemůžeme, ale jelikož týmy nyní mají nákladné simulátory, jako o úsporném opatření se o zákazu testů moc mluvit nedá. Zasadím se tedy o několik dní vyhrazených pro testování během sezony."

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu