Opravdu se Ferrari zlepšilo nebo mu pomohlo dočasné zpřísnění pravidel?

Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Po výborných výkonech Ferrari v Silverstone korunovaných nedělním vítězstvím Fernanda Alonsa se rozpoutaly diskuse o tom, jestli Scuderia udělala opravdu pokrok, nebo těžila z dočasného omezení foukání.

Stáj z Maranella v neustálých třenicích ohledně mapování motorů a foukání nebylo překvapivě moc slyšet. Někteří se proto domnívají, že jim nejvíce prospělo dočasné ustanovení FIA, která nakonec zrušila výjimku Renaultu a všem zakázala otevírání škrticí klapky motoru při 18 000 otáčkách za minutu na více než 10 %. Podle nich Ferrari v Německu opět propadne.

Scuderii nahrála předzávodní sprcha. Kvůli ní se startovalo na mokré trati na přechodných pneumatikách, z týmů tak spadla povinnost využít obě směsi. Tým tudíž vůbec nemusel nasadit tvrdé pneumatiky Pirelli, na kterých se v Barceloně tolik trápili.

alonso
Fernando vítězí ve Velké ceně Británie
(foto: Scuderia Ferrari)

Ferrari však dokázalo, že za velký pokrok souvisí spíše s posledním vývojem a novými díly. Aerodynamický výkon se pod vedením Pata Frye konečně posouvá kupředu. Do Anglie přivezli tolik novinek, že by se dalo hovořit o B-specifikaci vozu: změnili umístění výfuků, kapotáž na zádi byla zcela přepracovaná, nová byla i podlaha a zadní křídlo.

Všechny fungovaly, což svědčí o tom, že se v Maranellu již opravdu podařilo vyřešit problémy s aerodynamickým tunelem, které je trápily na počátku sezóny.

Monopost 150° Italia se vyrovnal Red Bullu na okruhu s velmi rychlými zatáčkami, kde aerodynamické stránka vozu sehrává klíčovou úlohu. Navíc byl najednou schopen v trénincích zahřívat tvrdou směsi pneumatik a intermediálky na něm také hned fungovaly. V sobotu se většina soupeřů Ferrari na měkkých pneumatikách zlepšila o 1,5 - 1,8 sec, zatímco italský tým pouze o 1,2 sec. Nebylo to tím, že by byl pomalý. Drobný rozdíl byl dán tím, že základní časy, které stanovily na tvrdší gumě, byly vynikající, což potvrdilo Pirelli.

ferrari
Skupinové foto po prvním vítězství v roce 2011 - znovu vládne radost
(foto: Scuderia Ferrari)

Co z toho vyplývá? To, že Ferrari se podařilo znatelně navýšit přítlak, ne že by pouze těžili z přísnějších pravidel týkající se využívání výfuků v Silverstone. Ta se dotkla všech, nejvíce však byl zřejmě postižen McLaren. FIA se s týmy nakonec dohodla na učinění kroku zpět - na Nürburgringu budou moci týmy tedy znovu foukat dle libosti, pouze nebudou smět po kvalifikaci měnit mapování motorů, což by týmu z Wokingu mohlo pomoci. Ferrari tím však neztratí a dá se očekávat, že i v Německu bude Red Bullu také zle zatápět.

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu