Williams obhajuje "zelené" motory pro Formuli 1

Cosworth

Cosworth | foto: www.cosworthformula1.com

Vedoucí představitel Williamsu Adam Parr obhajuje přechod k efektivnějším 1,6 l čtyřválcové turbomotory. Změna plánovaná na rok 2013 je podle něj pro sport nezbytná.

"Sport by brzy ztratil zájem, pokud by si lidé mysleli, že se nerozvíjí. Technologie je zastaralá, nedrží krok s tím, co se děje v reálném světě," uvádí Parr. Zachovat současné V8 motory by podle něj vytvořilo "obrovskou, obrovskou překážku pro vstup nových partnerů a rozvoj sportu."

Změna, kterou schválila Mezinárodní automobilová federace v prosinci 2010, se však vůbec nezamlouvá Ferrari. Jeho prezident Luca di Montezemolo ji nedávno označil za "poněkud ubohou." Obavy z ní má i Bernie Ecclestone, který se bojí, že F1 přijde o svůj zvuk.

Mercedes se pro změnu bojí vysokých finančních nákladů na vývoj nových motorů v době, kdy se týmy snaží omezovat zdroje a motosport se ještě nezotavil z celosvětové ekonomické krize.

motor
V8 motor Cosworthu pro F1

Takovou kritikou si však dle Parra všichni hlídají pouze vlastní zájmy: "Formule 1 je hlavně o technologiích a jejich neustálém vývoji, ať už na straně šasi či motoru - je to základní vlastností tohoto sportu.

Ti, kteří odmítají změnu, se z různých důvodů domnívají, že budou ve výhodě, pokud se nic nezmění. Existují lidé, kteří byli prudkými odpůrci KERSu, ale nyní jsou jeho velkými podporovateli - včetně Ferrari. Svět se mění, musíme se [také] měnit," vysvětluje Parr.

O výkon se podle něj nemusíme obávat: KERS má být čtyřikrát výkonnější a pohonné jednotky "ze čtyř válců dostanou s přehledem přes 800 koní. Myslím, že budou znít fantasticky. Boxovou uličkou budou jezdit jen na elektřinu," dodává.

Diskuze:

Počet příspěvků: 21 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu