Motory: Ferrari jich využilo již osm, jak si stojí ostatní?

Alonso, Fernando

Alonso, Fernando | foto: Scuderia Ferrari

Všichni jezdci smí během celého šampionátu podle současných pravidel použít jen 8 motorů. Jak si v tomto ohledu jednotliví piloti dle oficiálních stránek Formule 1 stojí?

Domácí tým chtěl očividně maximalizovat své naděje na rychlých, na motory náročných okruzích v belgické Spa a italské Monze, proto v obou závodech nasadil oběma pilotům úplně novou pohonnou jednotku.

V Itálii se pro stejné řešení, nasazení nového motoru, rozhodlo celkem 21 jezdců, zdrželi se jen Rubens Barrrichello, Mark Webber a Pedro de la Rosa, který už svůj motorový příděl vyčerpal ve Spa, a díky tomu byl penalizován ztrátou deseti míst na startovním roštu belgické velké ceny.

Z kandidátů na získání titulu mistra světa si tedy, z tohoto úhlu pohledu, nejlépe vede vedoucí jezdec průběžného pořadí Mark Webber, kterému zbývají ještě dva nepoužité motory Renault, stejně tak jako oběma jezdcům francouzské stáje Renault  Robertu Kubicovi a Vitaliji Petrovovi.

Počet použitých motorů však nemusí nic znamenat, protože není možné zjistit, jakou životností ještě použité motory disponují. Každý jezdec už některé již nasazené motory zcela odepsal, ale některé ještě může použít - a nejen oba jezdci Ferrari je budou muset nasadit, pokud se chtějí vyhnout penalizacím. Představuje to drobnou nevýhodu v tom, že výkon svých motorů nemohou využívat naplno. Navíc nový agregát má vždy o něco vyšší výkon než ten použitý, u něhož s odjetými kilometry klesá.

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu