Zisky Formule 1 letos klesly o 3,8 mld Kč

Ecclestone, Bernie

Ecclestone, Bernie | foto: BMW Motorsport

Po letošním exodu automobilek z královské disciplíny motosportu klesly její zisky o 200 mil. dolarů, tj. v přepočtu o 3,8 mld. Kč.

S tímto zjištěním ohledně financí přišla zpráva Formula Money. Celkový zisk klesl na 87 mld. Kč.

Letos klesla i útrata týmů z 30,4 mld. Kč na 20,9 mld. Kč. Z toho je vidět, že se program FIA zaměřený na snižování nákladů neminul účinkem. Zpráva zmiňuje i jednu zajímavost - totiž že samotný odchod Hondy přišel F1 na 6,65 mld. Kč.

Celkové příjmy týmů od sponzorů během obtížného roku rovněž klesly - o 8% z 15,9 mld. Kč na 14,6 mld. Kč.

Sponzorské příjmy samotné F1 však díky novým smlouvám s LG Electronics a Universal Music vzrostly o 79% ve srovnání s rokem 2008 na celkových 1,9 mld. Kč. FOM si letos také polepšila o 18% v oblasti televizních práv, celkem za ně na účtu přibylo 8,5 mld. Kč - hlavně díky novým smlouvám ve Velké Británii a Španělsku.

Stouply však o 11% poplatky za pořádání závodů, byť se jejich počet také zmenšil (z 18 na 17). Formula Money to přičítá na vrub Velké ceně Abú Zabí. Motosport (nebo spíše Bernie Ecclestone) si zde přišel celkem 8,5 mld. Kč na poplatcích od pořadatelů - a příští rok si určit polepší, protože vzroste počet závodů a objeví se i nová destinace - Jižní Korea.

(Formula Money je již třetí výroční zprávou zabývající se financemi v tomto odvětví motosportu. Jejími autory jsou Christian Sylt a Caroline Reid).

 

 

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu