Podpis Concordské dohody se blíží

FOTA

FOTA | foto: FOTA

Pátek měl být posledním dnem, kdy může FOTA vyhlásit vznik nové série, poslední události ale dávají týmům ještě nějaký čas. Přesto je velmi malá pravděpodobnost, že k příměří nakonec nedojde.

Společnost CVC (majitel komerčních práv) ohlásila, že je připravena s týmy novou Concordskou dohodu podepsat. Právě to by mělo umožnit týmům hlasovat o změnách pravidel a odstranit tak jednu z překážek. Kdyby i potom nakonec k dohodě nedošlo, například kvůli další kandidatuře Maxe Mosleyho do čela FIA, ocitla by se FIA ve velkých problémech.
FOTA by totiž měla smlouvu s CVC a z této strany by týmům nic nehrozilo. CVC by mohla naopak žalovat FIA a to o částky v řádu miliard dolarů.
„Pozice CVC a FOTA jsou si velmi podobné, bližší, než mezi týmy a FIA,“ řekl šéf týmu McLaren Martin Whitmarsh.

Že příměří nakonec nastane naznačují i zdroje z FIA. Vznik konkurenční série si totiž nepřeje vůbec nikdo, jak potvrdil i Adrian Newey z Red Bullu. Podle Pata Symondse (Renault) to ale neznamená, že k tomu nemůže dojít: Osobně se konkurenční série vůbec neobávám, může vzniknout. Pokud to bude nutné, myslím, že nikdo z FOTA z toho nemá strach.

Mosley se mezitím v Paříži setkal s Carlosem Ghosnem, prezidentem Renaultu, který momentálně předsedá i asociaci automobilek ACEA - ta žádala Mosleyho o odstoupení ještě před dohodou z 24. června. Na programu jednání byla Mosleyho snaha o snížení nákladů a jeho plány vztahující se k další kandidatuře na post prezidenta FIA. Nedá se zřejmě čekat nic jiného, než že Mosley opět slíbil svůj odchod.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu