Mercedes naznačil spoluvinu Kovalainena

Kovalainen, Heikki

Kovalainen, Heikki | foto: www.f1news.cz | Mariusz Stankowski

O nebezpečné havárii pilota vozu McLaren Mercedes Heikkiho Kovalainena se již napsalo mnoho. Základním faktem naštěstí je, že jezdec vyvázl z hrůzostrašného nárazu bez zranění. Vinu na incidentu odmítl výrobce prasklé pneumatiky Bridgestone a poškození závěsu před nárazem vyloučil i výrobce šasi.

Už z opakovaného záběru bylo jasné, že se v těsné blízkosti vozu ocitl předmět, jehož místo rozhodně nebylo ve vzduchu a s rychlostí kolem 180 km/h. Podle posledních prohlášení samotného McLarenu je nanejvýš pravděpodobné, že vůz opustil dráhu vstříc bariéře z pneumatik díky prasklé levé přední pneumatice, která v dané zatáčce nese největší zatížení. Skutečnou příčinou defektu gumy a tedy i havárie, byl ale zřejmě disk.

Šéf Mercedes Motorsport Norbert Haug šel ještě o kousek dál. „Už při výjezdu bezpečnostního vozu nám bylo jasné, že příčinou nehody byl zřejmě poškozený disk kola. K tomu mohlo dojít při přejíždění obrubníku a nebo při nárazu do cizího předmětu na dráze ve vysoké rychlosti,“ uvedl Haug.

Známe tedy výsledek a zdroj neovladatelného vozu, ale příčinu zcela ne. Díky kameře na monopostu ukázala režie přímého přenosu agresivní nebo možná nepříliš povedený přejezd finského pilota přes vnitřní hranu obrubníku šikany krátce před incidentem a cizí těleso ve vzduchu mohlo být odlomenou částí levého předního disku...

 

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu