FIA povolila týmům umístit zrcátka na nové místo. Jak se vozy F1 změní?

Doposud byla zrcátka na kokpitu | foto: Sahara Force India

FIA informovala týmy, že mohou, za určitých předpokladů, zavěsit svoje zpětná zrcátka na ochranu kokpitu Halo.

Před sezonou došlo ke snížení výšky zadního křídla. Od té doby týmy hledají nové možnosti, kam umístit svá zrcátka, protože došlo ke zhoršení výhledu dozadu. Nediskutuje se přitom pouze o umístění zpětných zrcátek, ale také o jejich tvaru tak, aby byla co nejvíc aerodynamicky výhodná.

Teď se týmům otevírá nová možnost - Nikolas Tombazis, technický ředitel sportovní komise FIA, je totiž informoval, že za určitých okolností mohou svoje zpětná zrcátka přišroubovat k ochraně kokpitu, systému Halo. Halo se začalo používat od začátku sezony 2018.

"Očekáváme, že konstrukce bude natolik pevná, že zpětná zrcátka nebudou vibrovat tak, že by to omezovalo výhled zpět," sděluje Tombazis. Další podmínkou se, že se nesmí změnit dosavadní rozměr zrcátek (150x50 milimetrů). Zrcátka také musejí projít testem FIA, který ověří viditelnost dozadu (jezdec musí být schopný přečíst z cedule, která je za monopostem, čísla a písmena). 

Přemístí některé týmy zrcátka na Halo? | foto: McLaren

Dále také nesmí být zrcátka uchycená na Halo a kokpitu zároveň. Pokud by totiž byla upevněna na obou místech, tak by při nehodě bylo daleko těžší odstranit Halo. Pokud tým umístí zrcátka na Halo, tak už v něm nesmí být zabudována kamera (protože by již nebyla na šasi). 

Které týmy se chystají využít tuto možnost a přenést svá zrcátka na Halo, zatím není známé. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy