Proč letos budou zastávky v boxech pomalejší?

Hamilton, Lewis | foto: Pirelli

Během loňské sezóny jsme se setkávali se zastávkami, během nichž byly pneumatiky vyměněny do tří sekund. To by se však letos kvůli zákazu využívání helia mělo změnit.

Zastávky by měly být kvůli zákazu plynu, jenž se běžně používá k nafukování balónků. Helium je plynný chemický prvek patřící mezi vzácné plyny, je bez chuti a zápachu, chemicky zcela inertní. Je jedinou látkou, která při nízkých teplotách a normální tlaku zůstává kapalná až k teplotě absolutní nuly. V kapalné podobě vyniká velkým množstvím zajímavých vlastností.

Je supratekuté, což znamená, že dokáže bez tření protékat libovolnými předměty a bez tření po nich téct. Díky nízké viskozitě jej v posledních letech týmy v F1 začaly využívat k pohánění pistolí pro výměnu kol, protože díky jeho nízké hustotě se mohly otáčet až o třetinu rychleji.

Vzhledem k tomu, že na Zemi je přítomno velmi vzácně. Získává se ze zemního plynu - od metanu se odděluje frakční destilací - nebo zahříváním materiálů, v nichž se vyskytuje (cleveit, monazit a thorianit), teplotou kolem 1 200 °C. Protože světové zásoby tohoto neobnovitelného plynu klesají (díky své nízké hmotnosti postupně z atmosféry vyprchává do meziplanetárního prostoru), rozhodly se týmy vrátit ke stlačenému vzduchu.


Pistole, které mechanici používají v boxech pro výměnu kol
(foto: Pirelli)

"Využívání helia mělo dramatický vliv na rychlost pistolí vzhledem k možnostem, které při průtoku nabízí helium. Nebylo to však zadarmo: pistole museli mít kvůli vyšší úrovni výkonnosti mechanických prvků při provozu robustnější vnitřní součástky," říká manažer Caterhamu Graham Watson pro F1 Racing.

Jaký to bude mít podle něj dopad na zastávky v boxech? "Domnívám se, že průměrná doba zastávek poklesne zhruba ke třem sekundám, když budou všichni používat stlačený vzduch." Nejrychlejší zastávky se loni pohybovaly kolem 2,8 sec (dle oficiálních údajů Pirelli - Mercedes GP v Číně: 2,82 sec), letos tedy zřejmě překonány nebudou.


Fernando Alonso přijíždí v Abú Zabí ke svým mechanikům
(foto: Scuderia Ferrari)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy