Podlaha monopostu F1: Jak funguje, kolik stojí a kolik přítlaku vytváří?

Technika | foto: Christophe Malbranque

V dalším technickém článku si s Patem Symondsem objasníme fungování a důležitost podlahy monopostu Formule 1. Jaké jsou náklady na její výrobu, kolik přítlaku vytváří a jak?

Proč je podlaha jedním z nejdůležitějších prvků pro návrháře?
Podlaha může být vašim přítelem či nepřítelem. Zatímco žádná část aerodynamického řešení nemůže být izolována, podlaha před difuzorem produkuje přes 40 % celkového přítlaku vozu a oblast difuzoru produkuje dalších 10 %.

Nejenže tedy podlaha produkuje přes polovinu přítlaku, ale zároveň to dělá velmi efektivně, když k celkovému aerodynamickému odporu vozu přispívá pouhými 15 %. Když pracuje dobře, poskytuje řádně vyváženou, stabilní aerodynamiku.

Jak podlaha vlastně ovlivňuje přítlak?
Přítlak je vytvářen tím, že pod podlahou je tlak nižší než nad ní - ačkoliv to je opravdu velké zjednodušení. Ve skutečnosti tajemství spočívá ve vytvoření silného toku v difuzoru a v čistém proudění pod vozem bez příliš mnoha turbulentních oblastí. V přední části auta se sice nemůžete zcela vyhnout vírům, které míří pod podlahu, ale jejich správné umístění může mít na přítlak velký vliv.

Působí na podlahu velké síly?
Síly jsou to velké, ale jejich číselné vyjádření může být překvapující. Celková plocha podlahy je něco přes tři metry čtvereční. Pokud je průměrný tlak pod podlahou jen o 1,38 kPa nižší než tlak nad ní, pak bude vytvářet kolem 450 kg přítlaku. Těchto hodnot může dosahovat při rychlosti 240 km/hod.


Teplotní stínění podlahy McLarenu MP4-26 (foto: Christophe Malbranque)

Z kolika dílů se skládá podlaha monopostu?
Podlaha může vypadat jako jeden velký díl z uhlíkových vláken, ale ve skutečnosti je vyrobena z velkého množství dílů, z nichž každý vyžaduje složité obrábění.

Je také extrémně drahá: celá podlahy může vyjít na 25 tisíc liber (v přepočtu kolem 775 tis. Kč). Část z těchto vysokých nákladů připadá na speciální výfukové stínicí panely, z nichž každý stojí 5 tisíc liber (155 tis. Kč).

K čemu je dřevěné prkno a proč je tak důležité?
Technicky by se mu mělo říkat "kluzná deska" (skid block). Byla zavedena v roce 1994 po dvou tragédiích v Imole jako prostředek k omezení výkonností pomocí toho, že vozy nutí jezdit s vyšší světlou výškou.


Kluzná deska (foto: Team Caterham)

Jak velký prostor existuje pro rozdíly v návrhu podlah? Co říkají pravidla?
Když byla v roce 1983 zavedena plochá podlaha, v pravidlech jí bylo vyhrazeno pouze 85 slov. Dnes jich je 1019! Za tak přísně definovaných pravidel je přirozeně těžké přijít s podstatně odlišným návrhem, ačkoliv jak dvojité difuzory v roce 2009, tak i výfukové difuzory v roce 2010 - 2011 ukázaly, že zde stále existuje prostor pro vynalézavost.

Bude podlaha méně důležitá, když bude příští rok zakázáno foukání?
Pozornost se příští rok zaměří na vylepšování detailů při návrhu, pokud někdo neobjeví nějaká zadní vrátka. Vzhledem k obrovskému přítlaku, který je možno získat z dobře navržené podlahy, však bude jako vždy hodně úsilí věnováno zkoumání této zásadní oblasti vozu.

Video: Podlaha a difuzor Red Bull RB7 (full HD)

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy