Kopírování výfuků Red Bullu pokračuje, v Turecku si je vyzkouší i Sauber

Sauber C30 | foto: Sauber Motorsport AG

Sauber si v Turecku vyzkouší novou konfiguraci výfuků v podlaze směřující k okrajům difuzoru tak, jak je od počátku využívá Red Bull.

Novinku ale nasadí po vyzkoušení až do závodu ve Španělsku. "Nový výfukový systém budeme mít v Barceloně," řekl novinářům z Blicku majitel švýcarského týmu Peter Sauber. "Nenasadíme ji na auto, aniž bychom ji nejdříve pořádně neotestovali."

V pátek by měl s novými výfuky jezdit Kamuj Kobajaši. Toto řešení by mělo pomoci zrychlit monopost C30 minimálně o půl sekundy na kolo.


Stávající umístění výfuků Sauberu C30

Podobný záměr mají i u Williamsu, kteří si podobné řešení vyzkoušeli minulý víkend v Číně na Barrichellově voze. Během závodu jej nepoužilo, protože horké výfukové plyny deformovaly podlahu a propalovaly do ní díry.


Řešení Red Bullu, které ostatní kopírují: vedení výfukového potrubí v podlaze (1), horké plyny jsou směrovány k okraji difuzoru (2) - dle Williamsu nejvýhodnější řešení

Tým z Grove se snaží tyto problémy rychle vyřešit, v Evropě chce nasadit krom nových výfuků také nový difuzor. Po slibných předsezónních testech nastalo u britského týmu v úvodu sezóny zklamání z nedostatečných výsledků - v Číně před Maldonadem finišoval dokonce i jeden z Lotusů.


Mercedes se zatím stále drží vyústění výfuků, které je umístěno mnohem blíže středu vozu. Zatím pouze seřízl jeho koncovku, dočkáme se v Evropě větší úpravy?

Do Barcelony chystá podobnou změnu jako Sauber či Williams také Lotus, k úpravě výfukového systému v Evropě zřejmě sáhne i Force India.

Podobné řešení jako Red Bull již od Austrálie používá Ferrari. McLaren své sofistikované řešení, které před sezónou vyvíjel a které bylo velmi nespolehlivé, nakonec poslal k ledu, a narychlo připravil podobnou verzi - potrubí však nevede v podlaze.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy