Jaký výkon má superpočítač Sauberu?

Sauber | foto: Sauber Motorsport AG

Počítačové simulace se stávají pro týmy Formule 1 stále důležitějšími. Jaký hardware a software pro CFD využívají u Sauberu?

První superpočítač v továrně v Hinwilu dostal jméno Albert, čímž se snažil navodit vzpomínku na legendárního vědce Einsteina. V prosinci 2006 představil tým světu superpočítač Albert2, jeho zmodernizovaného následníka Albert3 pak na jaře 2008.

Tento superpočítač ve své aktuální konfiguraci čítá 4 224 procesorových jader. Paměť RAM byla rozšířena na 8 448 GB a maximální výkon činí 50,7 TFlops - což znamená, že zvládá 50,7 bilionů výpočetních operací za vteřinu.

Stejně jako jeho předchůdci byl vyvíjen švýcarskou společností Dalco, pro CFD (více zde) simulace se využívá software firmy Ansys-Fluent. Síťové modely, s nimiž tým pracuje, často čítají více než 100 milionů elementárních prvků.


CFD simulace turbulencí za předním kolem monopostu F1  (© ANSYS)

Superpočítač Sauberu však není nejrychlejší - tím disponuje nováček Virgin, který letos dokončil novou instalaci - třetí největší na světě. Denně generuje kolem 3,3 TB dat. Virgin je však jediným týmem, který spoléhá pouze na počítačové simulace bez jediné hodiny strávené při vývoji vozu v aerodynamickém tunelu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy