Bočnice McLarenu MP4-26

McLaren MP4-26 | foto: McLaren

Nový McLaren MP4-26 během svého představení zaujal zejména neobvyklým tvarováním svých bočnic. Jaké mohou být jejich výhody?

Pouštět se do podrobnějšího technického rozboru vozu, jehož některé součástky byly pouhými atrapami a který do testů v Jerezu nastoupí s jinou konfigurací výfuků a zadní části, by zřejmě nemělo příliš smysl. Rozhodli jsme se však sepsat pár slov o bočnicích, které by se příliš měnit neměly.

Proč McLaren zvolil tento neobvyklý design ve tvaru písmene L (nebo U, pokud se zepředu díváme na levou i pravou stranu zároveň)? Umožní totiž, aby ke spodnímu křídlu vzadu nad difuzorem proudil čistší a bohatší vzduch, který by měl pomoci zvýšit přítlak.

Tato konfigurace však není úplně nová - v minulosti jsme mohli něco podobného vidět u vozů Benettonu (1994-97), Ligieru / Prostu (1996-97), Ferrari F310 (1996) či Ferrari F399 (1999). Kanál, který je vytvořen zářezem v bočnicích podél kokpitu u McLarenu MP4-26 je však hlubší.

Zakomponování KERSu zvýší nároky na chlazení. Jak se s tím McLaren přes zmenšení otvorů vzduchu a radiátorů vyrovná, na to dostávám odpověď při pohledu k otvorům nahoře, nad hlavou pilota - k airboxu. Tam můžeme pozorovat druhý otvor, který slouží k chlazení převodovky a hydraulického systému.


Chladicí otvory v horní části monopostu

Přední otvory v bočnicích by proto měly dostačovat pro chlazení radiátorů motoru a elektroniky uvnitř. Tento chytrý přístup (ovšem také nikterak nový), umožnil McLarenu tak silné vykrojení v bočnicích, v nichž je ukryt chladič (radiátor) motoru. Je možné, že se týmy pokusí tento design okopírovat, byť to nebude úkol triviální.

Jak by mohly vypadat další varianty chlazení, se můžete podívat na anglický blog našeho zahraničního spolupracovníka Michalise zde: formula1techandart.wordpress.com.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy