Agresivní vývoj McLarenu MP4-25: Co se změnilo v Suzuce?

McLaren | foto: McLaren

McLaren se v závěru snaží držet vysoké tempo vývoje. Co nového představil během posledního závodního víkendu v Suzuce?

Změny od poslední Velké ceny Singapuru
1. Drobná úprava bočnice předního křídla
2. Nový F-kanál, ústící do hlavního profilu zadního křídla
3. Nové zadní křídlo (použito pouze v úvodních trénincích)
4. Úprava výfuků

Britský tým se nevzdává a dále se hodně věnuje úpravám monopostu MP4-25 kvůli papírové naději na zisk titulu. Výsledky ze závodů žel agresivnímu tempu příliš neodpovídají. Mám také jisté obavy o to, aby horečné snahy o vývoj vozu v závěru sezóny, kdy ostatní již většinou dávno soustředí veškeré zdroje na budoucí monoposty, nepodepsaly negativně na budoucím MP4-26. V roce 2008 také stáj bojovala s Ferrari až do konce o titul, v dalším roce pak oba týmy zažily propad.

Jejich vůz byl v Suzuce možná druhým nejrychlejším - chtějí-li však ve Wokingu pomýšlet na titul, musí být nejrychlejší. Nezískají-li v Koreji double, mohou na něj zapomenout. Opět nás sice ujišťují o tom, že jim trať bude vyhovovat a novinky je opět posunou vpřed, zdolat Red Bull, který je rychlý na všech tratích, ovšem nebude snadné ani na trati, která by jim měla vyhovovat.

Přední křídlo
V Suzuce nasadil tým inovativní přední křídlo ze Singapuru s nepatrnou změnou v jeho bočnici. Na snímku jsou v levé části vidět stopy po flow-visu.


(klikněte pro zvětšení obrázku)

F-kanál, zadní křídlo
Největší změnou prošel v Suzuce F-kanál, který však McLaren v kvalifikaci a závodu nakonec nepoužil, protože špatné počasí znemožnilo jeho řádné otestování. Hamilton jedno ze dvou nových křídel rozbil již v prvním tréninku, z Wokingu byl proto narychlo vyslán jeden ze zaměstnanců, aby mohlo být opraveno. Zbytečná práce, jak se nakonec ukázalo, protože podle týmu stejně nefungovalo v pátek tak, jak si představoval.

F-kanál v aktivním stavu nepřivádí nyní proud vzduchu do horní klapky (horní obrázek), nýbrž do spodního hlavního profilu (obrázek pod tímto odstavcem). Dochází k odtržení proudu vzduchu (tzv. stalling) a jeho efektivnější funkci mnohem dříve - na počátku křídla, které díky tomu klade na rovinkách ještě nižší odpor.

Stejný princip, na který nyní přešel McLaren, používá již delší dobu Force India, Red Bull, Renault, Sauber či Toro Rosso. V předchozí verzi, s níž nastupovali od začátku sezóny, docházelo k odtržení proudu až u horní klapky - tak to ostatně provozuje stále Ferrari či Williams.


Vyústění aktivovaného F-kanálu (zelená přerušovaná čára)

Jakou nevýhodu má nové řešení? Při deaktivaci F-kanálu před zatáčkou pro zvýšení přítlaku, jež generuje zadní křídlo, trvá vzdušný proudům o něco déle opětovné spojení. Při jeho ovládání tedy musí pilot počítat s delší odezvou.

Další změnou na zadním křídle prošly výřezy v bočnici. Ty nyní nejsou horizontální, ale šikmé. jejich účelem je omezit víření vzduchu, který opouští zadní křídlo.

Jak víry vznikají?
Když se proud vzduchu o vyšším tlaku dostává z horní strany křídla pod jeho úroveň, indukuje to jeho rotaci, při níž vzniká vír. Víření má negativní dopad na generovaný přítlak: vytváří  tzv. indukovaný odpor, proto týmy v bočnicích dělají výřezy, aby jeho vznik měly pod kontrolou a omezily jeho velikost.

Výfuky
Výfuky na voze MP4-25 byly v Japonsku prodlouženy, více vyhnuty směrem ven a více schovány do pochvy z karbonových vláken. Tato drobná změna vede k lepšímu proudění výfukových plynů k difuzoru.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy