Ferrari F10: Co se na voze změnilo v Belgii?

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Ferrari ve Spa prožilo smolný víkend. Z Belgie si odveli pouze 12 bodů, což byl nejhorší výsledek z posledních pěti závodů. Ve vývoji přesto nepolevovali, jak si ukážeme na některých úpravách, jež tam na monopostu F10 provedli.

Než se podíváme na některé konkrétní úpravy, popíšeme si, co se změnilo od předchozí Velké ceny Maďarska, v níž Fernando Alonso obsadil druhé a Felipe Massa čtvrté místo.

Změny od Maďarska

1. Opětovné nasazení F-kanálu
2. Návrat ke kanadské verzi předního křídla
3. Návrat ke kanadské verzi zadního křídla (pouze Massa)
4. Změny v oblasti výfuků a zadní kapotáže, nová převodovková skříň (pouze Massa)
5. Nový difuzor

Ferrari přivezlo do Belgie nové díly, z nichž byl nejvýznamnější zcela přepracovaný difuzor. Tým zkoušel nové díly hned od prvního pátečního měřeného tréninku, aby získal potřebná data a vyhodnotil přínosy.

Páteční tréninky jsou vzhledem k zákazu testování během sezóny a omezením provozu aero-tunelů letos extrémně důležité. Monopost byl nastaven na nízký přítlak, na rozdíl od Maďarska.

Scuderia měla vůči závodu vysoká očekávání, slabé výsledky a díly, které nefungovaly dle prvotních předpokladů, proto byly zklamáním. Massa dojel až čtvrtý, zatímco Alonso musel ze závodu po smyku za deště odstoupit. Měl však smůlu již v úvodu, kdy do něj napálil Barrichello. Náraz naštěstí přečkal Španěl bez vážnějších následků.

Přední křídlo


Ferrari použilo verzi z Kanady (nahoře; uprostřed křídlo z Hungaroringu, spodní křídlo je verze ze Spa).

Zadní křídlo


Felipe Massa zvolil kanadskou verzi zadního křídla pro nižší přítlak, zatímco Alonso se rozhodl pro Maďarskou specifikaci generující vysoký přítlak. Felipe díky tomu na rovince za Eau Rouge dosáhl v kvalifikaci nejvyšší rychlosti. Odlišná konfigurace na druhou stranu Alonsovi poskytovala lepší přilnavost v zatáčkách v očekávaných deštivých podmínkách v pomalých částech okruhu.

Belgicka verze křídla pro nižší přítlak se od kanadské lišila menším počtem výřezů v bočnici (2). Ty byly na zadní straně také více vykrojeny (1).

Výfuky, zadní kapotáž


Koncovky výfuku byly ve Spa zkráceny a již nevyčnívají z karosérie. Úpravy se dotkly také spodní zadní části kapotáže.

Difuzor


Ferrari hlavně zvětšilo otvory pro vstup vzduchu zespodu do horního patra difuzoru, což by měl být výsledek práce jednoho z příchozích konstruktérů z Toyoty. Chytrým tvarováním takto týmy obcházejí pravidla omezující velikost otvorů a difuzor díky tomu může generovat více přítlaku.

Menší viditelnou úpravou bylo vyrovnání horní části centrálního kanálu (1) a zvlnění té spodní (2).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy