Změny na Ferrari F10 v Kanadě

Dnes se podíváme na zoubek monopostu Ferrari F10 a na změny, které se na něm proběhly v Kanadě. Krom toho budeme hledat možné příčiny problému Scuderie - nízké maximální rychlosti na rovinkách. Přitom motor, který vůz pohání, nepatří rozhodně k nejslabším, vůz byl navíc vybaven F-kanálem.

Kanada – změny po Turecku


1. Větší brzdové kanálky
2. Nové zadní křídlo pro nižší úroveň přítlaku
3. Žebrování pouze po levé straně bočnic (v Istanbulu po obou)
4. Upravené přední křídlo

Jako většina soupeřů i Scuderia dovezla do Montrealu nová křídla, která generují menší přítlak, zvětšené brzdové kanálky a tlustší brzdové kotouče, protože okruh Gilla Villeneuva je k brzdám nejnáročnější ze všech v letošním kalendáři.

Tým krom toho do Kanady nepřivezl nic nového. V Americe se potýkal s příliš vysokým opotřebením super-měkké směsi pneumatik Bridgestone.

Přední brzdy

Na okruhu v Montrealu nasadilo Ferrari větší brzdové kanálky, aby se lépe vypořádalo s vysokými nároky na brzdy. Samotný brzdový kanálek je směrován dolů, aby se do něj dostalo více rychle proudícího vzduchu z toku pod křídlem.

Přední křídlo

V Montrealu se objevilo přední křídlo s pouze drobnou úpravou. Na vnitřní straně horní klapky se objevila vertikální ploutvička pro usměrnění toku vzduchu.

Zadní křídlo

 

Problém maximální rychlosti

Tým přijel do Kanady na rozdíl od Red Bullu s F-kanálem, aby mohl na dlouhých rovinkách dosahovat vyšších maximálních rychlostí. Přesto za svými hlavními rivaly zaostávali nejen v časech na kolo, ale i v maximálních rychlostech.

Alonsovi naměřili až 10. nejvyšší rychlost – o 7,3 km/hod pomalejší než rychlost, kterou dosáhl Vitalij Petrov s Renaultem R30 bez F-kanálu. Massa byl dokonce až patnáctý! Tyto rozdíly přitom nebyly způsobeny motory – Sebastian Buemi byl druhým nejrychlejším, Alguersuari čtvrtým, Liuzzi osmým a De la Rosa devátým – všichni čtyři přitom jezdí rovněž s motory Ferrari za zády.

Motor Ferrari je velmi silný, systém F-kanálu také pomáhá k dosažení vyšších rychlostí – čím to, že zde italská stáj tolik ztrácela?

Odpověď pravděpodobně spočívá v předimenzovaném chlazení monopostu F10 a větší čelní struktuře, které je potřebo k chlazení motoru Ferrari – což zvyšuje nežádoucí odpor vzduchu.

Další příčinou by mohl být slabší vývojový Scuderie v oblasti předního křídla – od představení vozu představila teprve jeho čtvrtou verzi (navíc stále hodně podobnou loňské). Srovnejte si to například s Renaultem, který v Kanadě nasadil již sedmou verzi předního křídla. Motor francouzů je přitom dle Red Bullu mnohem slabší než agregát Ferrari.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy