Renault se v Turecku představil s novým křídlem - a už chystá další!

gp monaka | foto: Lotus F1 Team

Renault dále drží pekelně rychlé tempo vývoje svého monopostu R30. V Turecku představilo další, do detailů propracovanou verzi předního křídla a ve vývoji už má další, kterou představí během několika dalších závodů.

Hlavní závodní inženýr Renaultu Alan Permane potvrdil, že chystají další verzi předního křídla, kterou nasadí do závodů v červenci a která pomůže zvýšit generovaný přítlak jejich vozu.

Verze, jíž použili v Istanbulu, představovala o uplynulém víkendu největší změnu na voze. Křídlo splnilo papírová očekávání a změnu si pochvalovali i oba piloti.

Na obrázku nahoře zachycuje, jak se měnilo přední křídlo od Bahrajnu po Turecko. O prvních třech větších změnách (1 - menší prohnutí profilu horní kaskády, 2 - změna vnitřního okraje spodního profilu, 3 - upravené bočnice) jsme již psali. V Turecku došlo k radikální změně v oblasti č. 4 - zmizela vnitřní část horního křidélka, byla nahrazeno menším profilem ve střední části po vzoru loňského řešení Brawnu.

Přední křídlo je částí monopostu, která jako první přichází do kontaktu se vzduchem. Díky směrování jeho toku (kolem monopostu, pneumatik, do brzdových kanálků) má nejen vliv na aerodynamický přítlak a odpor, ale také na efektivitu difuzoru. Nová "turecká" verze (na obrázcích níže) Renaultu umožňuje generovat větší přítlak na přední nápravě (kolem 35% celkového přítlaku) a lépe řídit proud vzduchu.

Francouzský tým chystá do Kanady další vylepšení. Rádi by se posunuli před Mercedes, na nějž zatím ztrácejí 27 bodů, na čtvrtou příčku v šampionátu konstruktérů, proto připravují velké změny pro Valencii a Silverstone.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy