HRT - Technický pohled na vůz F110 po prvních čtyřech závodech

Senna, Bruno | foto: HRT F1 Team

Dnes se podíváme na nejhoršího z nováčků - španělský tým HRT, pro který vyrobila vozy italská Dallara. Tým nemá potřebné finanční, technické ani lidské zdroje pro vývoj vozu, proto se F110 během prvních čtyř závodů příliš nezměnila.

Okruh v Bahrajnu byl místem, kde vůz HRT vyjet poprvé na trať. Kvůli finančním problémům se totiž španělský tým nemohl zúčastnit žádného z předsezónních testů. Pro monopost, piloty a další členy týmy byl Bahrajn křest ohněm. Ani jedno z aut nedojelo do cíle kvůli problémům se spolehlivostí a navíc byla jasně nejpomalejší ze všech týmu, znatelně ztráceli i na ostatní nováčky - Lotus a Virgin.

Změny od Bahrajnu po Čínu



1. Bahrajn: během tréninku tým zkoušel asymetrické klapky na zadním křídle, nakonec je však nepoužil.
2. Austrálie: částečně uzavřené brzdové kanálky.
3. Malajsie: odlišné zbarvení kaskády na předním křídle.
4. Čína: testováno menší křidélko nesoucí kameru nad hlavou pilota, v závodě nepoužito.

HRT od závodu v Bahrajnu nepředstavilo krom asymetrických klapek zadního křídla žádná vylepšení svého vozu, veškeré úsilí totiž věnuje zvýšení spolehlivostí. Dalším problémem jsou omezené finanční zdroje a s tím související tahanice s Dallarou, která jím vůz F110 na zakázku vyrobila. Odmítá jej dále vyvíjet a vydat HRT potřebné podklady pro vlastní vývoj, zřejmě kvůli vzájemným finančním sporům.

 

Přední křídlo

V Bahrajnu nastoupili s modifikovaným křídlem, jehož hlavní profil byl zakončen Gurneyho klapkou, v závodě ho však nepoužili. V Malajsii se změnilo pouze zabarvení horního kaskádového profilu z červené na tmavě šedé.

 

Nos

Zde není nic nového, jen bych chtěl poukázat na některé charakteristické rysy vozu. Nos je vykrojený po vzoru loňského Red Bullu, obsahuje zvýšené okraje (3). V jeho přední části se nacházejí křidélka (2), která stabilizují proudění vzduchu. Ve špičce nosu je klasický otvor, který slouží ke chlazení kokpitu a elektroniky, která se v něm nachází.

 

Otvor pro přívod vzduchu (airbox)

Kamera nad airboxem

V Číně zkoušeli Španělé menší křidélko nesoucí kameru, v závodu jej však nepoužili.

 

Difuzor


HRT používá dvoupatrový difuzor, který vypadá ve srovnání s ostatními týmy dosti jednoduše. Jednoduchost nemusí nutně znamenat nižší rychlost a být na závadu, v případě HRT to však platí. Krom střední zóny je rozdělen dvěma vertikálními ploty, přičemž ten blíže středu je delší. Rozdělují spodní část na tři kanály.

 

Zadní křídlo


Drobné otvory v bočnici křídla (1 - zeleně) umožňují mechanikům snadněji nastavovat úhel zadního křídla a tudíž přítlak, který generuje. Podélné výřezy (2 - modře) v ní pomáhají snížit kladený odpor.

 

Přední brzdy


Tým použivá kotouče, třmeny i destičky společnosti Brembo, která v F1 zásobuje i ostatní týmy. Brzdové kanálky jsou obrovské, pro chlazení brzd bych řekl až předimenzované. V Austrálii částečně uzavřeli brzdové kanálky - rychlé a levné řešení, které pomáhá snížit aerodynamický odpor, pokud není třeba tak vysoké chladící kapacity a nemáte na vývoj menších kanálků. Stejnou (částečně uzavřenou) verzi použili i v Malajsii.


Malajsie


Čína

V Číně - nejchladnějším závodu sezóny - byly brzdové kanálky ještě více uzavřené - zůstal pouze malý otvor pro vstup vzduchu chladícího brzdy.

Zadní brzdy


Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy