Proměny předních spoilerů na Monze

gp itálie | foto: Red Bull Racing

Týmy pro vysokorychlostní Monzu upravili aerodynamiku svých monopostů. Podíváme se, jaké změny na předních spoilerech udělaly týmy Toyota, BMW, BrawnGP, Ferrari, Red Bull a Renault

 

Toyota

Japonská stáj nasadila v Itálii dvě odlišná přední křídla na svých vozech. Jarno Trulli jezdil s přepracovanou verzí proti Belgii. Bočnice obsahuje drobnou vertikální ploutev místo zaobleného dílu, který Toyota nasazoval již od závodu v Monaku. Na Monze jej dále použili na voze Tima Glocka. Profil na Trulliho voze má rovněž o něco menší sklon.

 

BMW Sauber

Německá stáj udělala drobnou změnu ve střední části - ubrala jedno z drobných křidélek směřující z boku ke středu vozu, to pod ním mírně upravila. Dochází tím ke snížení odporu vzduchu a úpravě proudu vzduchu v centrální části. Další profil umístěný na bočnici a směřující dovnitř si (na rozdíl od Renaultu) ponechala.


 

BrawnGP

U Brawnu na křídle ubrali ploutev nacházející se ve Spa na kraji bočnice. Křídlo jinak zůstalo bez větších viditelných změn.


 

Ferrari

Ferrari doma představilo úplně nové přední křídlo s pozměněným spodním nosným profilem o délce 50 cm. Jeho krajní částí se tak nacházejí výše nad vozovkou než obvykle, což vede ke snížení odporu i generovaného přítlaku. Ten však na nejrychlejším okruhu šampionátu s dlouhými rovinkami a pomalými zatáčkami tolik nevadí. Na křídle také chybí obvyklý prvek - horizontální křidélko umístěné na vnitřní straně bočnice.

 

Red Bull

Ve Spa nasadil Red Bull poměrně komplikovanou horní části po bocích spoilerů, kde došlo k rozdělení profilu a přidání vertikálního prvku. Na Monze se však vrátili k dřívější verzi s jednolitým horizontálním křidélkem.

 

Renault

Francouzská stáj jezdila oproti závodu v Belgii v zájmu omezení odporu kladeného křídlem a vyšší maximální rychlosti na rovinkách ubrala horní křidélko upevněné na bočnici a změnila tvar hlavních klapek.

 

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy