Jak Wolff hodnotí situaci u Ferrari a proč se může Lauda bát o své letadlo

Po sobotním trápení vítězný úsměv - Toto Wolff | foto: Daimler AG

Toto Wolff měl spoustu důvodů k radosti, protože ačkoliv to v Singapuru nikdo nečekal, oba vozy Mercedes dojely v závodě na stupních vítězů, ovšem za velice dramatických okolností. Šéf Mercedesu si toho byl po závodě dobře vědom.

Toto, co proběhlo vaší myslí po prvních deseti vteřinách zápasu? Oba piloti Ferrari vypadli - Lewis pak vyhrál závod.
Toto Wolff:
Ráno jsme hovořili o omezování škod, protože víme, že Singapur je naší Achillovou patou - a pak odsud odjíždíme s prvním a třetím místem! To je z našeho pohledu fantastický výsledek.

Ale když se něco takového stane, tak s Ferrari soucítíte. Byl jsem také v situaci, kdy nám odpadly oba vozy - vím, jak to je hořké. Ale nejsme tady, abychom někoho litovali. Jakmile se Lewis ocitl ve vedení, všechno to bylo o dosažení co nejlepšího výsledku.

Když se po restartu přecházelo na slicks, Lewis získal rychle náskok. Překvapilo vás to?
TW:
Ano, protože v kvalifikaci jsme neměli nejrychlejší auto. Ale Daniel byl pro nás měřítkem, takže víme, že jsme byli dost rychlí - za všech podmínek a na všech pneumatikách. Teď můžeme analyzovat proč.

Takže nevíte, co to způsobilo?
TW:
Doufám, že to vědí inženýři (smích)

Lewis Hamilton si se Singapurem poradil zcela excelentně | foto: Daimler AG

S ohledem na skutečnost, že v minulosti byl pro vás Singapur opravdu bolehlavem, jak moc jste za dnešní výsledek vděčný?
TW:
Po tak náročném dni, jaký jsme dnes prožili, můžeme být opravdu rádi, že máme v našem autě Lewise. Dnes to dokázal - dnes bylo pravděpodobnější udělat chybu než dojet s vozem do cíle na prvním místě.

Co nám řeknete o pokynu, který v závěru dostal Lewis, aby trochu zpomalil. Bylo to v kontextu "dovézt auto v pořádku domů"?
TW:
Báli jsme se, že příliš zahřívá pneumatiky. Navyšoval rozdíl o dvě vteřiny na kolo - to bylo hodně. Tak jsme mu dali zprávu, aby zvolnil. Bylo to pochopitelně trochu matoucí, protože po jednom kole jsme mu řekli, ať si jede podle svého.

Lewis má nyní o 28 bodů více než Vettel. Bude už se nyní Mercedes soustředit na Lewise?
TW:
Myslím, že je celkem zřejmé, že jeho šance na vítězství v šampionátu je větší než Valtteriho - tak, jako jsme to dělali v minulosti, budeme to v každém následujícím závodě posuzovat. Ale takové rozhodnutí se dá předpokládat. 

Odkdy?
TW:
Nechci říkat, že ten a ten je číslem jedna, protože nechceme, aby se to druhého pilota dotklo - ah, další pilot. Protože pokud bude ve vedení, tak mu nebudu nic přikazovat.

O týmové režii se v Mercedesu nadále nahlas nemluví | foto: Daimler AG

Jde asi o největší vítězství, které si váš pilot v letošní sezóně užíval - okruhy, které budou následovat, by spíš měly vyhovovat Mercedesu. Jste teď ohledně šampionátu uvolněnější?
TW:
Můj pocit v sobotu a dnes ráno byl od nějakého uvolnění hodně daleko. Nikdy nevíme, co se může přihodit. A víme, jak se to v motorsportu může rychle stát. Ráno mluvím o omezování škod a večer se bavíme o náskoku 28 bodů v šampionátu.

Dalších šest závodů znamená, že by se štěstí proti nám mohlo šestkrát podobným případem obrátit - tak jak se to dnes stalo Ferrari. Takže se nadále soustředíme na každý závod a pokusíme se o optimální výsledek. 

Co znamená zmíněný náskok pro Lewise po psychologické stránce?
TW:
Chci doufat, že tím nebude moc ohromen. Existuje dalších šest Grand Prix, tedy šestkrát 25 bodů, které mohou soupeři získat - nebo prohrát. Ale raději byste měli náskok 28 bodů než žádný.

Koho byste označil jako viníka v kolizi mezi Ferrari a Verstappenem?
TW:
Myslím, že to způsobil Sebastian tím, že překřížil trať, ale neviděl, že Kimi je na vnitřní straně. Jednalo se o obranu proti Maxovi, který byl po jeho boku - v tom okamžiku bylo opravdu obtížné zaregistrovat, že tam bylo i třetí auto. A kolize byla na světě.

Navzdory dvojímu umístění na stupních vítězů, jaká bude vaše analýza závodu? Mohlo to pro vás skončit docela jinak, nebýt té nehody na začátku...
TW:
To bude opravdu hodně zajímavá analýza. Každý rok do Singapuru jedeme s tím, že tu budeme bojovat. V loňském roce jsme vyhráli 19 závodů a skončili jsme zde také první a třetí - ale byl to pro nás velmi obtížný víkend.

Podíval jsem se na kvalifikační výsledky v roce 2015 a byli jsme na pátém a šestém místě se ztrátou jedné a půl vteřiny. Můžeme zůstat v klidu, protože desítka nejlepších byla stejná jako TOP 10 v Maďarsku. Jedná se o okruh, který nám nevyhovuje a musíme pochopit proč. Tak jsme to udělali na této trati i minulý rok - pak se soustředíme na další závody.

Wolff by nechtěl být ve stejné situaci jako Ferrari po Singapuru | foto: Scuderia Ferrari

Jak byste se cítili, kdybyste odjížděli ze Singapuru se ztrátou 28 bodů?
TW:
Bezprostředně po závodě jsem mluvil s Jamesem Allisonem o našem vedení a on mi řekl, že tenhle míč už nesmíme pustit. Pochopitelně, kdybychom byli ve Ferrariho postavení a ztráceli 28 bodů, nebylo by to příjemné - ale není čas na to je povzbuzovat.

Poletíte před závodem v Malajsii do Evropy?
TW:
Haha, vyrážíme asi za hodinu - Niki Lauda, Lewis a já - a budeme mít s sebou plno pití. Samé tvrdé likéry! Ale letíme Nikiho letadlem, tak mu můžeme klidně znečistit koberečky (smích)!

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy