Coulthard vzpomíná na nejslavnější okamžiky kariéry + video

Coulthard, David | foto: McLaren

David Coulthard během Velké ceny Koreje navštívil továrnu McLarenu, odkud přinášel pro BBC své postřehy týkající se toho, jak funguje zázemí týmu během závodu. McLaren poté zveřejnil rozhovor, v němž Skot vzpomíná na nejslavnější okamžiky své kariéry spojené s toutu stájí.

Co považuješ za nejhezčí okamžik své kariéry u McLarenu?
DC: S McLarenem jsem zažil nejúspěšnější část své kariéry - dosáhl jsem s tímto týmem 12 vítězství. Vítězství v Melbourne 97 byl velmi důležité - byl jsem s týmem druhý rok a jednalo se o velký okamžik pro McLaren jako tým, protože tehdy již uběhlo několik let, aniž by vyhráli. Velmi dobře si vzpomínám, jak mě Ron na pódiu držel svýma rukama za líce - už jsem si myslel, že mi dá pusu!

Vyhrát kvalifikaci v Monaku bylo pro tým také skvělé, protože se jedná o opravdu náročnou trať - a když jste měli někoho, jako byl Mika, který býval v kvalifikací výjimečný, a Michaela, který byl na vrcholu své kariéry u Ferrari, pak jste opravdu cítíli, že jste jeli docela dobře, když jste toho dosáhli.


Na stupních vítězů v Magny-Cours 2000

Které tvé vítězství bylo největší?
DC: Myslím, že Magny-Cours 2000 - tehdy, když jsem Michaelovi ukázal prostředníček. Na startu mě Michael zablokoval, což umožnilo Rubensovi mě předjet a já jsem ho poté musel předjet na trati. Tým musel samozřejmě odvést svou práci se strategií, aby nás udržel v boji. Pak jsem musel na dráze předjet Michaela. První pokus mi nevyšel, protože jsem byl široký, ale na druhý to vyšlo a dojeli jsme si tak pro vítězství ve velké ceně.


Video: Coulthard ukazuje Schumacherovi prostředníček

Které auto bylo to nejlepší, jež jsi u McLarenu řídil?
DC: Co se týče náskoku na konkurenci, tak se jednalo o monopost z roku 1998. Nepamatuji si už přesné časy, ale zatímco ostatní zajížděli v trénincích časy kolem 1:20 či přes 1:19,5 min, Mika ve svém první kole zajel přibližně 1:17,8 min. V Melbourne jsme myslím předjeli o kolo všechny kromě třetího, takže to byla docela velká výhoda.


Coulhardův oblíbeným monopost z roku 1998 - McLaren MP4-13

Jaké to je - být zpět v továrně McLarenu?
DC: Vzpomínám si, jak jsme se zde procházeli s Ronem v ochranných přilbách a reflexních vestách, a on mi vysvětloval své vize. Vidět, jak to bylo během mého posledního roku  2004 v McLarenu dokončeno, bylo úžasné. Je to neuvěřitelné a Ronovy vize - týkající se projektů cestovních vozů a dalších oblastí jako elektroniky - přetrvávají. McLaren například vyrábí všechny ty černé skříňky, standardizované řídící jednotky (ECU), pro všechny týmy Formule 1. Když jste jediným dodavatelem pro celé startovní pole velkých cen, o něčem to svědčí.

Kariéra Davida Coultharda v McLarenu (1996 - 2004):
Bodů celkem: 412
Vítězství v závodech: 12
Vítězství v kvalifikacích: 7
Nejlepší umístění v šampionátu: 2. (2001)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy