Vydá se Mercedes cestou "žraločích ploutví" jako ostatní týmy?

Mercedes W08 jako první vůz nemá zatím typickou "žraločí ploutev" | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sauber, Wiliams, Force India, Renault... všechny vozy zatím ve větší nebo menší míře vsadily na aerodynamický prvek před zadním křídlem, označovaný za "žraločí ploutev". Až Mercedes zůstal ve své míře konzervativní a na zadní straně krytu motoru najdeme jen náznak podobného prvku.

Zařadí se do houfu ostatních, nebo půjde vlastní cestou? U Mercedesu údajně nejsou ještě rozhodnuti, zda opatří své vozy podobným řešením. Při svém krátkém výjezdu při čtvrteční předváděčce totiž tým vyzkoušel radikálně zvýšené T-křídlo, komponent v přední části zadního spoileru. Bude to cesta, nebo jenom pokus? Technický ředitel Aldo Costa uvedl, že šlo víceméně jen o nápad, rozhodnutí padne teprve při testech v Barceloně.

"Náš koncept se hodně liší od řešení přijatých od ostatních týmů, které v drtivé míře dosud volily onen aerodynamický prvek k lepšímu proudění vzduchu na zadní křídlo. Už jsme viděli hodně snímků jiných vozů, ale od této chvíle až do prvního závodu ještě poběží nepřetržitě vývojový program," vysvětlil situaci Costa. 

Aldo Costa s Hamiltonem | foto: Daimler AG

"Určitě jste si všimli, že představení proběhlo bez T-křídla, pak jsme udělali další zkoušky - pokračování nás čeká v Barceloně, kde budeme postupně den po dni zkoušet různé konfigurace. Také se budou zkoušet další varianty v kombinaci s novým zadním křídlem pro Melbourne," dodal Costa.

Jak už bylo během připrav na letošní sezónu naznačeno, týmy F1 hodně hovoří o agresivních aerodynamických podmínkách v počátečních fázích sezóny, ostatně i Costa naznačil, že Mercedes přiveze do Melbourne jak přední, tak zadní křídlo zcela nové. "Vůz se od této chvíle až do Melbourne po aerodynamické stránce prakticky celý změní," potvrdil záměr Mercedesu Aldo Costa.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy