Lowe chválí své piloty, ale zázračné vzepětí Rosberga příliš uspokojivě nevysvětlil

Paddy Lowe chválí své jezdce, ale možná se pokouší skrýt něco jiného | foto: Daimler AG

Hamilton a Rosberg už letos vyhráli 15 Grand Prix, zajistili si první dvě místa v šampionátu a Mercedes má díky nim i Pohár konstruktérů. Je to podobné jako v roce 1988 - tehdy Prost se Sennou vyhráli stejný počet závodů, nepovedlo se jim to jenom v Itálii.

Tehdy se jelo o tři Grand Prix méně, takže co do poměru vítězství Mercedes versus zbytek světa jsou na tom lépe někdejší hvězdy McLarenu, ale to Paddy Lowe hodnotit nemíní. Říká, že jsou nyní velmi důležitá Rosbergova vítězství, protože bude trávit zimní přestávku v dobrém rozpoložení, což bude pro Mercedes v sezóně 2016 důležitým přínosem. 

"Je pro nás zásadní mít dva velmi dobré, plně motivované piloty. A v tom se skrývá i přesvědčení, že mohou vyhrávat nejen závody, ale celý šamponát. Máme nyní v týmu taková esa, že si nevzpomínám na nic podobného od dob Senny a Prosta," plá nadšením Lowe.

"Dělají závody fantastickými, a pokud je sport kritizován a my jsme z nějakého důvodu kritizováni za naší dominanci, my v ní poskytujeme oběma pilotům možnost bojovat mezi sebou. Myslím, že si to můžeme dovolit, a také se domnívám, že máme dva piloty, kteří jsou toho schopni, protože se mohou na různých tratích navzájem porážet. To je perfektní." pokračuje Lowe.

Že by se Rosberg probudil tak pozdě, nebo měl nyní zelenou? | foto: Daimler AG

Zázračné zmátožení Rosberga? Nebo jen splacený dluh?

Lowe připouští, že pro náhlý vzestup formy Nico Rosberga v posledních třech závodech neexistuje žádné vysvětlení. "Nikdo nemůže být víc zklamaný než Lewis Hamilton. Někdo se mě ptal, jestli Lewis už do toho nedává vše, když je mistr. Vůbec ne. Je to jen otázka času. Lidé se prostě nemohou jen dívat na výsledkovou tabuli, je třeba se podívat na závod, jak touží vyhrát. Lewise teď štve víc než jindy, že prohrává. Je v dobré náladě, to ano, ale v duchu si asi myslí »Do pr*ele«. Přesto si myslím, že má jistý respekt k Nicovým schopnostem," uzavírá Lowe.

Může to tak být, ale nebyla by to lidská mysl, kdyby se nezačalo trochu spekulovat. Nebyl Lewis "požádán", aby teď dva závody nedělal Rosbergovi potíže, nechal ho v klidu vyhrát, aby si tým zajistil double i v konečném pořadí šampionátu, a v Abú Dhabí může jet zase naplno? Proč by jinak měl takové výhrady k týmové strategii v Mexiku i Brazílii? Proč se na stupních vítězů v Interlagosu vystříhal jakékoli komunikace s Rosbergem a než aby se musel postavit vedle něj, raději tam nastrčil týmového člena Jamese Waddella? A proto nás může napadnout otázka - nesnaží se Lowe jenom zastřít fakt, že od určité doby zase mezi oběma piloty vládne napětí a dokonce i jistá averze?

Hamilton teď vypadá, jako by ho k zisku titulu dotlačila týmová režie a on teď musí odvádět povinné díky kolegovi, který mu v tom pomohl. Pro mistra světa není nic horšího, než s titulem v kapse odvádí výkony, které tomu vůbec neodpovídají. Jeden příklad za všechny - když se Mario Andretti v roce 1978 stal šampionem, tak poslední dva závody odjel způsobem, kdy se začalo hojně diskutovat, jak velký podíl na jeho úspěchu má v té době už zesnulý Peterson. Protože v oněch dvou Grand Prix se po jeho boku objevil Jean-Pierre Jarier a zajel takovým způsobem, že Američan vedle něj vypadal jak nerozhodný nováček. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy