Kterak Putin schválil myšlenku nočního závodu v Soči

Ruská ikona Daniil Kvjat se může dočkat umělého osvětlení i v Soči | foto: Red Bull Content Pool

Následující stať berte jako určitou ukázku, že ne vždy je formule 1 pouze striktně profesionální a perfektně organizovanou podívanou. Sem tam se do ní dostane i prvek, který pak způsobí ono kouzlo nechtěného humoru. Ostatně, posuďte sami.

Že někdy formule 1 přináší překvapivé zážitky, není nic nového pod sluncem. A nemám tím pouze na mysli promenády podivných existencí po tratích za plného provozu nebo šíleného brazilského "sběratele polibků", který kdysi přímo na startovním roštu pokoušel nahánět Nelsona Piqueta. Když F1 poprvé zavítala do Číny, musel Michael Schumacher odpovídat na otázky typu: "Proč je vaše formule červená? To se vám ta barva tolik líbí?"

Ambiciózní Grand Prix Ruska letos prožívala nemalé problémy a v jistou dobu nebylo vůbec jasné, zda se pojede. Nakonec přitekly potřebné miliony s garancí vládní strany samotného prezidenta Vladimira Putina, což se ne každému zrovna líbilo. Rusové, jako by si smlsli na formulovém kaviáru, začali spřádat ještě vyšší cíle - chtějí se zařadit mezi pořadatele "nočního" závodu.

Promotér Sergej Vorobjov sice nepředpokládá dřívější termín než v roce 2017, spíš ale později, ovšem nyní přišla tisková agentura Ria Novosti se zprávou, v níž cituje zástupce předsedy vlády Dmitrije Kozaka. Ten uvedl, že kromě jednání o prodloužení smlouvy ohledně ruské Grand Prix po roce 2020 proběhlo i jednání o přesunu začátku závodu tak, aby se jel za umělého osvětlení.

"Rozhovory o této možnosti probíhají, protože jsme si vědomi, že noční závody jsou divácky více atraktivní," říká Kozak. Agentura Ria Novosti však zveřejnila i část jeho rozhovoru s Vladimirem Putinem, kterého se jeho podřízený pokusil přesvědčit o výhodách nočního závodu.

Putin: "Cože? Závod v noci? Vždyť nebude nic vidět?"
Kozak: "Naopak, bude to velkolepé. V Singapuru se závody konají jen v noci a zájem je obrovský, protože záběry v televizi jsou hezké, barevné. Noční závod bude mnohem krásnější!"
Putin: "Tak dobře, v pořádku."

A pak že je formule 1 jenom drsným prostředím...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy