Marko Hondě věří. "V roce 2020 budeme s Ferrari a Mercedesem na stejné úrovni výkonu"

Vůz Red Bull v tréninku v Silverstone | foto: Red Bull Content Pool

Bude Honda příští rok na srovnatelné úrovni výkonu s Ferrari a Mercedesem? U Red Bullu věří, že ano.

Red Bull se před letošní sezonou rozhodl změnit dodavatele pohonných jednotek. Od francouzského Renaultu přestoupil k Hondě, pro Japonce se tak po odchodu McLarenu stal továrním týmem. Mnozí krok zpochybňovali, avšak už začátek ročníku 2019 ukázal, že nové partnerství má rozhodně solidní potenciál.

Max Verstappen dokázal dovézt Hondu na pódium už v prvním závodě, připomeňme, že McLarenu se to nepovedlo ani jednou za tři roky. Vítězství na sebe také nenechala dlouho čekat. Holanďan s motorem Honda za zády opanoval Velkou cenu Rakouska a posléze rovněž závod v Německu. Pak ale byly na pořadu dne motorově náročné okruhy ve Spa a na Monze, které ukázaly, že výkon agregátu Honda stále není na úrovní srovnatelné s Ferrari a Mercedesem. U Red Bullu však japonskému výrobci s ohledem na sezonu 2020 věří.

V rozhovoru to před GP Japonska, která bude pro Hondu domácím závodem, potvrdil odborný poradce rakouské stáje Helmut Marko. „Ze strany šasi budeme podle mě příští rok mnohem lépe připraveni. Honda nás navíc nutí věřit, že příští rok budeme s Mercedesem a Ferrari na stejné úrovní výkonu,“ nechává se slyšet Marko.

Pohled pod kapotu Red Bullu | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Zkušený expilot si myslí, že skutečný potenciál Hondy letos odhalen ještě nebyl. Mají za tím stát obavy o spolehlivost, které byly pro Japonce během minulých let doslova noční můrou. Kvůli nim neměl být motor využíván na maximum. „Podle mě dělají skvělou práci, zkrátka musíme jít krok za krokem. Dříve měli velké problémy se spolehlivostí, takže měli strach, to je pochopitelné, ale my jsme s motorem letos neměli žádné závažné problémy. Myslím, že dělají správné věci, věříme, že příští rok nebudeme třetí,“ je Marko naladěn na pozitivní notu.

Markovo prohlášení se objevuje přesně v době, kdy začíná jezdecká hvězda Red Bullu Max Verstappen zpochybňovat konkurenceschopnost svého týmu v příští sezoně. Holanďan si nemyslí, že by příští rok mohl bojovat o jezdecký titul, což je pro něj frustrující. Začínají se, proto objevovat zvěsti o jeho brzkém přesunu do jiného týmu. Nejhlasitěji je v tomto ohledu zmiňován Mercedes. Šéf mistrovské stáje Toto Wolff se netají svým obdivem k mladé hvězdě.

Odborný poradce Red Bullu si nicméně nemyslí, že by byla sezona 2020 rozhodující pro setrvání Maxe Verstappena u Rudých býků.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 34 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy