Výsledky GP Německa budou potvrzeny až na konci září

Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen a Kevin Magnussen v závodě v Německu | foto: Pirelli

Alfa Romeo se mohla po deštivém závodě radovat s přídělu 10 bodů, který by ji v současné situaci posouval na 6. příčku před Renault, Racing Point a Haas. Jenže následná penalizace vyřadila oba piloty z bodovaných příček. Přesto ještě pro stáj není všem nadějím konec.

Co se v Německu stalo, bylo dostatečně rozebráno i s patřičným vysvětlujícím komentářem. Frédéric Vasseur byl připraven se odvolat prakticky ihned po udělení trestu a svému slibu také dostál - ve lhůtě dané mu pravidly tak učinil a FIA má na stole protest proti penalizaci 30 vteřin pro oba piloty.

Výsledky zejména ve středu pole jsou tak poněkud nepřehledné a budeme si muset na ně nějakou dobu počkat, protože mezinárodní odvolací soud bude causu GP Německa a Alfy Romeo projednávat až v úterý 24. září, tedy mezi Grand Prix Singapuru a Ruska. Jeho prvním úkolem bude rozhodnout, zda je vůbec odvolání přípustné, teprve potom se bude zabývat vlastním prohřeškem.

"Po závodě jsme byli potrestání a rozhodli se odvolat. To je normální postup, pokud nějaký trest dostanete a domníváte se, že máte takové argumenty, že při vyhrajete. Jinak bychom se rozhodně neodvolávali. Je to především první krok, další informace vám nemohu poskytnout. Vše se rozhodne při slyšení v Paříži," komentoval na stránkách týmu situaci sportovní ředitel Beat Zehnder

"Myslím, že jsem odstartoval docela normálně. Jenom to vypadalo dobře, protože Red Bully start pokazili. Ale pokud se jich zeptáte, tak vám řeknou že jsme se odpíchli podobně jako Mercedesy, takže to vypadalo na nějakou výhodu. Při vší úctě to ale s problémem nemá nic společného," komentoval situaci Kimi Räikkönen s tím, že on sám nemá dojem, že by v Německu odstartoval nějak zvlášť výborně.

Claire Williamsová by bodu zase tolik neželela | foto: Williams F1 Team

Pokud by Alfa Romeo s odvoláním neuspěla, může jí hrozit ještě citelnější postih, upřímně by ale další pád v pořadí nehrál až takovou roli. V případě úspěchu by přišel Haas o sedm bodů a Hamilton s Kubicou by si museli škrtnout dva resp. jeden bod. Claire Williams se na celou věc dívá pragmaticky a domnívá se, že by ztráta prvního letošního bodu nijak neovlivnila problematickou sezónu 2019.

"Byla by chyba po dřívějším zisku bodů v naší historii pociťovat nadšení z jednoho bodu a ještě získaného takovým způsobem. U Williamsu letos všichni pracují hodně tvrdě, je to pro nás hodně těžká sezóna. Předpokládám, že pokud bychom se dočkali jakékoli odměny, měli bychom ji přijmout, i když se Alfa Romeo odvolala. Prostě si musíme počkat a uvidíme. Ale jeden bod pro mě a Williams je něčím, s čím se nemohu spokojit a nemyslím, že bychom z něj měli být zvlášť nadšení," komentovala tahanici o penalizaci šéfka Williamsu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy