Motorové penalizace na spadnutí: Ferrari nasazuje novou řídicí elektroniku, Renault MGU-K

Daniel Ricciardo v Bahrajnu musel odstoupit kvůli závadě MGU-K | foto: Renault Sport F1

Ferrari do Číny po selhání motoru v předchozím závodu přivezlo novou řídicí elektroniku (CE), Renault po sérii potíží, kdy v Bahrajnu nedojel do cíle s žádným ze svých vozů, nasazuje novou specifikaci motorgenerátoru pro rekuperaci kinetické energie (MGU-K) a věří, že tím jeho spolehlivost vyřešil.

Leclerc si jel před dvěma týdny pro své první vítězství ve velké ceně, než ke konci přestal pracovat jeden ze šesti válců v jeho spalovacím motoru a on se propadl na třetí příčku. U Ferrari poté zjistili, že byl na vině zkrat v řídicí jednotce vstřikovacího systému, s čímž se nikdy dříve nesetkali.

Motor byl jinak v pořádku a mladý pilot jej měl ve voze v prvním tréninku, v němž na svého týmového kolegu Sebastiana Vettela, jenž zajel nejrychlejší čas, ztratil 0,256 s. Oba ale ve svých pohonných jednotkách měli již novou řídicí elektroniku.

To již využil také zákaznický Haas, zatímco Alfa Romeo s nasazením nového dílu neznámo proč otálí. Giovinazzi přitom první trénink kvůli technickému problému s pohonem prostál v garáži.

Nasazení řídicí elektroniky by přitom nebylo penalizováno, týmy mohou v roce 2019 beztrestně využít 2 kusy řídicí elektroniky (CE), MGU-H či baterií (ES), v případě spalovacího motoru (ICE), turba nebo MGU-K dokonce 3 kusy.

Renault provází v této sezóně problémy s MGU-K, proto tři z jeho čtyř vozů dostávají novou specifikaci - s tou starší si zatím vystačí Carlos Sainz, jemuž tento díl McLaren měnil v Bahrajnu.

Nico Hülkenberg, jenž v Bahrajnu musel po selhání pohonné jednotky rovněž odstoupit, kromě toho využívá nový spalovací motor, turbo i motorgenerátor tepelné energie (MGU-H).

Renault si je jistý, že nový MGU-K zabrání dalším problémům: "Odstoupení se naprosto týkaly MGU-K. Bylo to u Daniela naprosto zřejmé, týkalo se to však i Nica, u něhož jsme preventivně museli vyměnit pohonnou jednotku. Šlo trochu o to stejné jako u Carlose v Austrálii - selhání MGU-K způsobilo poškození motoru," vysvětluje Cyril Abiteboul.

"MGU-K je již pro tento víkend vyřešeno. Měli jsme s ním od počátku sezóny několik nesouvisejících problémů, je proto důležité, že to to nyní máme za sebou a věci jsme dali do pořádku. Podívali jsme se na to, zapracovali na spolehlivosti a situaci jsme vyřešili," dodává šéf Renaultu.

Aktualizace: motor ve voze Toro Rosso u Daniila Kvjata bude měnit také Honda, která si ráno povšimla v datech určitou anomálii.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 38 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy