Kvalifikační výsledky z pohledu statistiky, Hamilton v exkluzivním triu se Sennou a Schumacherem

Lewis Hamilton pokračuje v úspěšném tažení, sezónu nemohl odstartovat lépe | foto: Mercedes AMG F1 Team

Lewis Hamilton dále boří statistické údaje, absolutně nejvyšší počet pole position již dávno pokořil (celkově jich dosud vyhrál 84) a některé další evidované rekordy se mu daří vyrovnávat. A po dnešním dění v Melbourne se nezdá být tato krasojízda zdaleka u konce...

Lewis Hamilton se zařadil do další exkluzivní skupinky závodních pilotů, kteří dokázali ovládnout kvalifikaci v největším možném počtu na jediném okruhu. V historických zápisech městského okruhu v Melbourne se jméno pětinásobného šampiona objevilo již po šesté v řadě, avšak nutno k tomu přidat ještě úspěchy z let 2012 a 2008. Celkem tedy osm pole position na jedné trati, což se v minulosti podařilo pouze Ayrtonu Sennovi (Imola) a Michaelu Schumacherovi (Suzuka).

Oficiální web Formule 1 však přináší další zajímavosti, které lze z dnešních výsledků kvalifikace na VC Austrálie vyčíst a najít souvislosti...

  • Lewis Hamilton dnes vyrovnal rekord Michaela Schumachera v největším počtu pole position získaných pro jeden tým (58).
  • Sice od roku 2014 nezná trať v Albert Parku jiného vítěze kvalifikace než Hamiltona, britskému jezdci se od té doby zde podařilo vyhrát závod pouze jednou (2015).
  • V loňském roce se tady podařilo zvítězit ze třetího místa Sebastianu Vettelovi, tedy ze stejné pozice, kam se německý jezdec dnes kvalifikoval.
  • Max Verstappen stojí na startovním roštu na čtvrtém místě a dodnes neodjel na této trati jediné kolo na třetí, druhé nebo první pozici.
  • Třetí rok po sobě odstartuje Romain Grosjean do australské grand prix jako šestý, avšak pětkrát tady nedojel do cíle, čímž drží nelichotivou statistiku mezi jezdci na startovním roštu.
  • Když byl během loňské sezóny Pierre Gasly v Toro Rosso, z první části kvalifikace nepostoupil pouze jednou. A ejhle, máme první závodní víkend v barvách Red Bullu...
  • Za rámeček si dnešní výsledek nedá určitě Lance Stroll, jenž již popáté (v návaznosti na minulou sezónu) nepostoupil z Q1, což je opět nejdelší šňůra v rámci aktuálního startovního pole.
  • Slavit může naopak Lando Norris, jenž svým dnešním osmým místem dovezl McLarenu nejlepší výsledek jakožto nováček v týmu a to od roku 2014.
  • Abychom to shrnuli, tak i Alexander Albon a George Russell při své premiéře porazili v kvalifikaci své zkušenější kolegy.
  • Williams zažívá těžké chvíle, které dnešní výsledek jenom zdůrazňuje - přestože tato slavná stáj vyhrála vůbec první závod v Albert Parku, letos poprvé oba její vozy skončily již v Q1...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy