Vasseur o "spirále," která pomohla k Sauberu přilákat Räikkönena

Kimi Räikkönen mění působiště | foto: Scuderia Ferrari

Roztočení spirály dobrých zpráv loni pomohlo podle Frederica Vasseura přitáhnout Kimiho Räikkönena k Sauberu.

V létě 2017 švýcarský tým zrušil plánovanou smlouvu na odběr pohonných jednotek Honda, místo toho po příchodu Vasseura nahrazujícího bývalou šéfku Monišu Kaltenbornovou podepsal nové partnerství s Ferrari. To mu místo rok starého motoru poskytlo aktuální specifikaci a pomohlo se vyhrabat z neustálých finančních potíží.

Titulárním sponzorem se stala Alfa Romeo a do Hinwilu putovali talentovaný nováček Charles Leclerc či zkušení inženýři jako Simone Resta, jenž působí jako technický ředitel, či aerodynamik Audi Jan Monchaux. Výkonnost Sauberu šla nahoru a tým se stal mnohem atraktivnějším než v předchozích sezónách. K jeho dobrému jménu a další motivaci přispělo jmenování Kimiho Räikkönena na pozici závodního jezdce, místo něj do Maranella putuje právě Leclerc.

Kimi Räikkönen se s vozem Sauberu svezl po skončení sezóny při testování pneumatik v Abú Zabí | foto: Pirelli

O sledu pozitivních zpráv a postupném zlepšování atmosféry jeho šéf říká: "Měli jsme Ferrari, Alfu Romeo a Charlese, kteří se přidávali k týmu. Do továrny jsme přibrali Jana Monchauxe, Simone Restu,  Každý týden jsme měli nějakou dobrou zprávu, je to jako spirála. Máme motivaci, nálada je skvělá ve srovnání s minulým rokem, ten týmový duch."

Partnerství s Alfou Romeo mělo podle něj velký dopad při hledání nových zaměstnanců a sponzorů. "Pro mě jezdci zůstávají stejní. Dobré inženýry můžete motivovat platem, oni ale milují závodění a chtějí získávat výsledky."

"Jsme v mnohem lepší pozici při náboru, získat špičkové kluky do každého oddělení. Mám pocit, že jsme se stali skutečně atraktivním projektem. U pilotů je to stejné. Kimi ví, že to pro nás bude těžké končit bez nehod [velkých týmů] na lepším než 7. místě. Motivace může přijít odjinud. To, že se zlepšujeme, že rosteme a něco budujeme, to je podle mě skvělý pocit pro všechny členy včetně jezdců," usuzuje Vasseur.

Šéf Sauberu Frederic Vasseur provedl spoustu změn, výkonnost týmu jde nahoru | foto: Sauber Motorsport AG

Plány na získání dalších lidí podle něj ještě není hotov, určitě však chtějí končit v každém závodě v první desítce. V roce 2018 sklízeli jen "první ovoce" z příchodu nových posil.

"Hodně jsme loni nabírali, abychom zlepšili každou stránku společnosti, a vyplácí se to. Když jsme začali pracovat ke konci roku 2017, lidé přicházeli na začátku roku 2018 a někteří pracovali na autě pro sezónu 2018. Někteří z nich byli hned přesunuti k příštímu vozu. Jde o první výsledky tohoto náboru. Doufám, že jich bude přibývat," dodává Vasseur.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy