"Verstappen si penalizaci v Suzuce naprosto zasloužil," hodnotí Whiting

Max Verstappen s Red Bullem | foto: Red Bull Content Pool

Ředitel závodů F1 Charlie Whiting nepochybuje o správnosti trestu, který byl udělen Maxovi Verstappenovi za kolizi s Kimim Räikkönenem v prvním kole Velké ceny Japonska.



Podle holandského jezdce byla trochu "stupidní," protože se maximálně snažil o průjezd zatáčkou místo o krácení tratě a Kimi se podle něj mohl incidentu vyhnout, podle Whitinga svůj návrat na dráhu ale neudělal bezpečným způsobem a trest si jednoznačně zasloužil.

"Šlo o celkem jasnou penalizaci, protože Max vyjel mimo trať a nebezpečně se na ní vrátil. Musíte to udělat bezpečně a on tam měl Kimiho, kterého vytlačil mimo dráhu. Takže si myslím, že to bylo pro komisaře docela jednoduché," uvádí Whiting.

V případě pozdější kolize s Vettelem by netrestal žádného z jezdců: "Seb to zkusil po vnitřní straně, šlo o rozumný manévr. Dostal se polovinou auta vedle něj a Max zatočil, fakt taková klasika," pokračuje zkušený ředitel závodů.

"Komisaři obvykle netrestají, pokud si nejsou jistí, že vina spočívá plně či z větší části na jednom z pilotů. Názory se budou lišit v tom, zda vina byla stejná, ale rozhodně za to podle nich ani jeden z větší části nemohl," vysvětluje Whiting.

Verstappen si po závodě stěžoval na to, že on za podobný manévr v Číně potrestán byl, když při pokusu o předjetí najel do rudého vozu svého soupeře.

"V Číně se vřítil na vnitřek do vlásenky a do Seba narazil kolmo. Nemyslím si, že by to bylo podobné. Pokud si na ten incident vzpomínám, šlo o velmi jasný případ způsobení kolize. Tady se Sebastian podle mě pokoušel o čisté předjetí. To, co předvedl Max v Číně, bylo přinejlepším oportunistické," dodává Whiting.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 18 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy