Maxovi to došlo, navrhuje omezit přítlak

Minardi | foto: Minardi F1 Team

Prezident Mezinárodní automobilové federace se snaží F1 udělat levnější pro týmy a zajímavější pro diváky.

Už včera jsme vás informovali o dopise, který Max Mosley rozeslal týmům Formule 1. Navrhuje v něm různé technické úpravy, které mají umožnit větší konkurenceschopnost týmům s menším rozpočtem, ale také zajistit snadnější předjíždění, aby byla F1 divácky atraktivnější.

Dalším nápadem je snižování přítlaku. Mosley navrhuje měřit přítlačnou sílu a pravidly stanovit limit, který nesmí vůz překročit. Když bude rychlost méně záviset na přítlaku, bude předjíždění snadnější. Dnes je totiž největším problémem pro předjíždění velká ztráta přítlaku při jízdě za jiným vozem v rychlých zatáčkách, kvůli které si zde musí jezdci udržovat odstup, který se na následující rovince těžko dohání.

"Museli bychom provádět velmi přesná a spolehlivá měření," vysvětluje Max Mosley. "Ale bylo mi řečeno, že to půjde. Bylo by to ovšem mnohem jednodušší s jediným dodavatelem pneumatik. Jestli budou mít tyto nápady podporu týmů, měli bychom začít jednat co nejrychleji, aby pravidla mohla platit v roce 2008."

Podle prvních ohlasů se zdá, že týmy tyto návrhy ze stolu nesmetou. Před konstruktéry by tak stála nová výzva a pravděpodobně by se také zvětšil podíl řidičského umění na výsledku, což by řadu týmů přimělo vrátit se k dobrým závodníkům na úkor dobře platících závodníků.

Foto: Minardi F1

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy