Bude mít Rusko příští rok největší zastoupení ve startovním poli F1? Williams zvažuje dalšího mladíka

Sergej Sirotkin během tréninku v Soči | foto: Williams F1 Team

Téměř 10 let po vstupu prvního ruského jezdce Vitalije Petrova do Formule 1 by se v příští sezóně mohlo startovní pole pilotů rozšířit o dalšího nováčka od našich východních sousedů. Stanou se tak nejhojněji zastoupenou zemí ve vrcholné sérii motorsportu?

Zpět do F1 míří příští rok Daniil Kvjat, jenž bude opět jezdit za Toro Rosso. U Williams zřejmě zůstane Sergej Sirotkin a jeho týmového kolegu Lanceho Strolla, jenž přestoupí do Force Indie zachráněnou jeho otcem Lawrencem, možná nahradí další Rus.

Vedení stáje Grove se totiž zajímá o mladíka Artema Markelova, jenž o závodní sedačku v zákulisí bojuje s talenty Mercedesu - s Estebanem Oconem a Georgem Russellem. Pokud by ale dostal šanci Markelov, jenž se nastoupil do prvního volného tréninku v Soči s Renaultem, pak by Rusko mělo v F1 tři jezdce, zatímco Británie, Finsko, Francie či Německo v ní mají jen po dvou zástupcích.

Z výkonnostního hlediska by Markelov mohl být považován za outsidera ve srovnání s Oconem, jenže z ekonomického hlediska už to tak být nemusí. Za ním i za Sirotkinem stojí bohatí sponzoři a Williams potvrdil, že o něm přemýšlí.

Artem Markelov by rád postoupil do F1, na F2 se cítí už starý | foto: Renault Sport F1

"Všechna média tvrdí, že jdu k Williamsu, ale 100% to není. Ještě nevíme. Je to jen 100% povídačka," říká ke spekulacím 24letý Markelov, jenž v šampionátu Formule 2 drží pátou příčku za Russellem, Albonem, Norrisem a De Vriesem.

"F2 už mě nezajímá. Jsem spokojený s tím, že jsem tam za pár let dosáhl hodně a udělal velký pokrok - duševně a psychicky. Teď chápu, jak s tímto autem jezdit. Ale měli by mi dát už místo v F1. OK, minulý rok byl hodně dobrý, ale letošní je fakt frustrující. Když jsem se vrátil z vozu F1 do vozu F2, tak jsem jen seděl a cítil, jak je neovladatelný. Cítím, že potřebuji růst. Na tohle auto už jsem trochu moc starý," pokračuje ruský jezdec.

Daniil Kvjat už má místo pro příští rok jisté | foto: Red Bull Content Pool

O své místo v F1 se nepřímo hlásí také Nikita Mazepin závodící v GP3. Jeho otec Dmitrij Mazepin nedávno u britských soudů napadl proces nucené správy Force Indie, kterou získalo konsorcium Lance Strolla. Ruský milionář vlastnící společnost Uralkali (výrobce potaše) měl o tým také zájem a rozhodnutí podle něj nebylo transparentní.

Ruský prezident Vladimír Putin investice do F1 podporuje, což dal najevo svou přítomností v Soči a pravidelným předáváním trofeje vítězovi Velké ceny Ruska v tamním Olympijském parku.

Vladimír Putin (vpravo) na pódiu po GP Ruska nikdy nechybí | foto: Scuderia Ferrari

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy