"Jeden z nejhorších případů ignorování modrých vlajek," poukazuje Whiting na konkrétního jezdce

Romain Grosjean s Haasem VF-18 | foto: Haas F1 Team

Charlie Whiting byl po Velké ceně Singapuru 2018 rozzlobený na chování Romaina Grosjeana, který podle něj naprosto ignoroval modré vlajky, a porušil tak "zlaté pravidlo." Jak své počínání vysvětluje jezdec s bohatými zkušenostmi z Formule 1?

Francouzský pilot Haasu v závěru překážel pilotům, kteří jej předjížděli o kolo. Vedoucího Lewise Hamiltona tak málem předjel Max Verstappen, který po závodě později uznal, že by to nebylo vůči lídrovi šampionátu úplně fér, kdyby manévr úspěšně dokončil.

Grosjean bojoval o pozici se Sergejem Sirotkinem, a Hamiltona s Verstappenem před sebe pustil až poté, co jej předjel. Jeho ignorování modrých vlajek však trvalo poněkud déle, než by bylo zdrávo.

Komisaři jej za to penalizovali: dostal pět trestných sekund a dva body - za posledních 12 měsíců jich tak má na svém kontě devět. Pokud obdrží ještě tři, přijde automaticky zákaz startu ve velké ceně.

"Romain zkrátka naprosto ignoroval zlaté pravidlo modrých vlajek. To znamená, že když s někým bojujete, tak na tu svou bitvu musíte zapomenout a uhnout. Hodněkrát jsem to do nich vtloukal a myslím, že na to úplně zapomněl. Šlo zřejmě o jeden z nejhorších případů ignorování modrých vlajek, jaký jsem už dlouho neviděl," stěžuje si ředitel závodu Charlie Whiting.

Francouzský pilot po závodě uznal, že byl příliš zabrán do vlastního souboje: "Omlouvám se, pokud jsem někoho  blokoval, to nebylo mým záměrem. Věřím, že jsem udělal to nejlepší. Bojoval jsem se Sergejem, který si tam hrál tak trochu na motokárový závod."

"Opravdu jsem nemohl zpomalit. Pierre [Gasly] byl nalepený na mé převodovce a Sergej byl na mém předním křídle. Takže jsem ho předjel, a pak jsem před sebe hned Lewise pustil," vysvětluje Grosjean, který se kvůli penalizaci propadl v konečném hodnocení Velké ceny Singapuru z 13. na 15. místo za Pierra Gaslyho a Lance Strolla.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 22 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy