Red Bull by mohl F1 opustit, pokud Honda nepostaví konkurenceschopný motor, varuje Marko

Záď Verstappenova Red Bullu RB14 během tréninku v Monze | foto: Red Bull Content Pool

Odborný poradce Red Bullu Helmut Marko varoval, že jeho tým by mohl odejít z Formule 1, pokud nové partnerství s Hondou nesplní očekávání, tak jako tomu u ní bylo například s McLarenem.



Rakouský tým je již několik let frustrován z toho, že ve svých monopostech nemá ten nejvýkonnější motor v poli. Ferrari i Mercedes s ním před pár lety spolupráci odmítli a Renault, který jej pohání, často veřejně kritizuje kvůli nedostatečnému výkonu či spolehlivosti. Příští rok od něj proto odchází k Hondě, s níž se loni rozešel McLaren.

Japonská pohonná jednotka má sice stále nejmenší výkon ze čtyř výrobců v F1, letos ale během spolupráce s Toro Rosso své manko stáhla a ke zlepšení došlo také po stránce spolehlivosti. Vedení Red Bullu si její pokrok pochvaluje.

"Jsme potěšeni skvělou spolupráci s Hondou před nadcházejícími roky. Pokud ale z jakéhokoliv důvodu nebude fungovat tak, jak je očekáváno, pak Red Bull Formuli 1 opustí," varuje Helmut Marko. "Jelikož Mercedes ani Ferrari Red Bullu motory dodávat nechtějí a žádný nový výrobce nepřichází, tak zbývá pouze odchod."

S Hondou podepsali smlouvu na dvě sezóny, od roku 2021 pak vstoupí v platnost nová technická i sportovní pravidla, kdy by Dietrich Mateschitz po 16 letech mohl opravdu utnout své aktivity v F1.

Marko ale věří, že nové partnerství bude fungovat a že Honda přijde s konkurenceschopnou pohonnou jednotkou. "Po katastrofě s McLarenem byla Honda na konci roku 2017 blízko odchodu z F1 a my jsme Japonce v intenzivních rozhovorech opravdu museli přesvědčovat o tom, že můžou pro nastartování pokračovat s námi," přibližuje pro SpeedWeek 75letý Rakušan.

"Jejich pokrok je zřejmý. Pro nás jde o toho absolutně správného partnera pro budoucnost. Naší mantrou bylo: jděte a postavte nejlepší motor, jaký umíte - nedáváme vám žádné limity, pokud jde o vnitřní uspořádání. Zařídíme, aby se do auta vlezl," dodává odborný poradce Red Bullu.



Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 14 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy