Mercedes po odstoupení s oběma vozy penalizace v Silverstone 100% nevylučuje

Odkrytý Mercedes W09 v rakouských boxech | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Mercedes má po Velké ceně Rakouska určité obavy o to, zda všechny komponenty jejich pohonných jednotek budou po nestandardním vypnutí v pořádku.


Závod na Red Bull Ringu byl pro Mercedes doslova katastrofou. Po startu to vypadalo výtečně, když se jeho vozy pohybovaly na čele, jenže po 13. okruzích poklesl tlak hydrauliky u Valtteriho Bottase, takže nemohl řadit, a v 62. selhalo palivové čerpadlo v monopostu Lewise Hamiltona.

Budou jejich pohonné jednotky v pořádku a vyhnou se ve Velké ceně Británie penalizacím? "Myslíme si, že obě selhání se omezí jen na ty díly, které vypověděly službu. Jde o věci, které mohou být vyměněny, aniž bychom museli porušit pečetě v oblastech vozu, po nichž by přišly sportovní penalizace," doufá technický ředitel James Allison.

Jenže: "Pokaždé, když auto zastaví neřízeným způsobem, když se objeví porucha a systém je vypnut neobvyklým způsobem, může auto utrpět dalšími neznámými selháními. Nemůžete si být 100% jisti, dokud neprovedete všechny kontroly, abyste se ujistili, že zapečetěné díly, s nimiž penalizace souvisejí, nejsou nikterak dotčeny těmito neřízenými vypnutími."

"Momentálně nás tedy čeká trocha práce, abychom se ujistili, že nebudeme zbytečně riskovat s díly, které sice nesouvisely s poruchou, ale mohly by být jejím následkem poškozeny. Nemyslíme si to ale - měli bychom být v Silverstone v dobré formě," přeje si Allison.

Pokud by teoreticky došlo k penalizaci, určitě by to nebylo kvůli převodovkám - ty totiž týmy mohou vyměnit, když ze závodu odstoupí, aniž by měly za sebou celý cyklus 6 podniků. Trestu se nemusí bát ani Lewis Hamilton, jenž může vyměnit kompletní pohonnou jednotku. Riziko hrozí pouze u Valtteriho Bottase, pokud by měnil baterie nebo řídicí elektroniku - šlo by o 10 míst v případě výměny pouze jedné části nebo o 15 míst, pokud by měnil obě.


Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy