Mercedes zareagoval příliš pomalu na to, aby Hamiltona povolal do boxů. Kolik měl času?

Lewis Hamilton prožil na Red Bull Ringu jeden z nejhorších závodů své kariéry | foto: Daimler AG

Sportovní ředitel Mercedesu Toto Wolff při rozhovoru s námi po závodě přiznal, že Lewise Hamiltona včerejší strategií připravili o šanci na vítězství. Brit sice závod kvůli poklesu tlaku paliva nedokončil, přesto si musí vzít ze začátku Velké ceny Rakouska ponaučení.

Stříbrné šípy na rozdíl od ostatních soupeřů na čele nepovolali Hamiltona během fáze virtuálního safety caru do boxů, a tak později při výměně pneumatik ztratil více času, zatímco se jezdilo už plnou rychlostí, a přišel o vedení.

Zpomalení v 15. kole přitom způsobil Bottas s druhým Mercedesem, v rozhodování tedy mohli mít drobný náskok: "Zrovna jsme o tom diskutovali, udělali jsme chybu," uznává pro F1news.cz Wolff. Po prvních zastávkách se tak na čele objevil Max Verstappen s Red Bullem a šéf strategie James Vowles se Hamiltonovi rádiem omlouval s tím, že šlo o jeho chybu, nikoliv o chybu jezdce, kterého popoháněli k vyššímu tempu.

"Myslím, že jsme jeli na prvním a druhém místě a kontrolovali závod. Najednou jsme viděli, jak druhé auto zastavuje. Valtteri zastavil kvůli úniku hydrauliky. Byl vyhlášen virtuální safety car, my jsme měli půl kola na reakci. A nezareagovali jsme. V tuto chvíli jsme prohráli závod," přibližuje sportovní ředitel Mercedesu.

Hamiltonovi soupeři neváhali a do boxů hned zamířili, Red Bull a Ferrari předvedli vzornou dvojzastávku, když mezi jejich piloty byl na trati rozdíl pouhých 4 - 6 sekund.

Odstoupení podle Mercedesu nemají přímou souvislost s nasazením nové specifikace (2.1) pohonné jednotky | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

"Když jsme tam měli jedno auto proti ostatním dvěma u soupeřů, tak jsme přemýšleli o tom, co by se stalo, kdyby ostatní rozdělili strategie mezi svými vozy. Pokud bychom s Lewise zastavili, dostali bychom se za Kimiho, kdyby ho nechali venku, pak za Maxe. Co by to znamenalo pro závod? A celá ta smyčka při přemýšlení. Neřekl bych, že by to odvedlo naší pozornost, ale celá ta myšlenková smyčka -- strávili jsme tím příliš mnoho času," dodává Wolff.

"Mysleli jsme si také, že to bude trvat déle, než Valtteriho uklidí ze svého místa a že budeme moci v příštím kole zareagovat na to, co udělali ostatní za námi. Ale VSC zrušili dříve, než jsme čekali. Zkrátka jsme se rozhodli špatně," uznává.

Hamilton zamířil pro čerstvé pneumatiky až v 25. kole, později musel kvůli potížím s puchýři na měkké směsi zajet do boxů podruhé - v 52. kole dostal super-měkkou směs. Noční můra Mercedesu se naplnila o 9 kol později, když kvůli technickým problémům musel odstoupit.

Díky tomu završil jeden ze zajímavých rekordů Formule 1 - 33 závodů v řadě za sebou dokázal bodovat. Ani jedno z odstoupení podle týmu nesouvisí s novou pohonnou jednotkou, kterou představili v předchozím podniku ve Francii.




Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy