"Brown je správný šéf, u Ferrari mi závodění v Le Mans nechtěli dovolit," odhaluje Alonso

Fernando Alonso zkouší různé výzvy | foto: McLaren

Fernando Alonso si svou kariéru ve Formuli 1 zpestřuje účastí v jiných slavných závodech. Po loňském Indy 500 se letos objevil ve čtyřiadvacetihodinovce v Daytoně a tento víkend ho čeká Le Mans. To, co mu u Ferrari neprošlo, má u McLarenu dovoleno.

Španěl propagující svou značku Kimoa je nejen fanouškem rychlých vozů, ale i surfování: "Potřebují více času na trénování. Možná v budoucnosti, až ukončím kariéru, se tomu budu moci trochu více věnovat," komentuje svůj koníček.

Končit ale nehodlá. Místo toho, aby polevoval, má časový plán stále nabitější. Po Velké ceně Kanady minulou neděli se již přesunu do Le Mans, kde ho o víkendu čeká slavný vytrvalostní závod. A za dva týdny zase Velká cena Francie F1 v Paul Ricard.

Popírá, že by do ostatních sérií motorsportu odskakoval kvůli nekonkurenceschopnosti McLarenu. "Lidé si myslí, že jdu do ostatních výzev proto, že se nám v F1 nedaří. Jenže já jsem se snažil sem [do Le Mans] přijet i v roce 2013, když jsem byl u Ferrari, když jsem v F1 vyhrával." Tehdy pod vedením šéfa Stefana Domenicaliho a prezidenta Lucy di Montezemola vyhrál v Číně a doma ve Španělsku, kromě toho skončil pětkrát druhý a dvakrát třetí, což mu celkově stačilo na 2. místo v šampionátu.

S McLarenem nedosahuje kýžených výsledků, život si dle svých slov přesto užívá | foto: Fernando Alonso

Ostatní piloti z F1 by si podle něj tyto závody také rádi vyzkoušeli. "Jediný problém je, že váš šéf v F1 vám to nedovolí. Musíte mít toho správného šéfa," pochvaluje si 36letý pilot McLarenu současného výkonného ředitele Zaka Browna, jenž nahradil Rona Dennise. Ten mu poskytuje potřebnou volnost.

"Uvnitř je závodníkem a chápe potřeby jezdce. Přenáší svou vizi do McLarenu, který není pouhým týmem Formule 1, ale širší součástí motorsportu," dodává Alonso, jenž se tento víkend těší na měření sil s celou řadou bývalých pilotů F1 - například s Jensonem Buttonem, Sebastienem Bourdaisem, Kamujem Kobajašim, Pastorem Maldonadem, Juanem Pablem Montoyou, Vitalijem Petrovem, Paulem di Restou, Brunem Sennou, Jeanem-Ericem Vergnem. Jeho týmovými kolegy u Toyoty jsou další známé osobnosti: Sébastien Buemi a Kazuki Nakajima.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 150 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy