Mercedes hledá způsob, jak porozumět hyper-měkké směsi

Valtteri Bottas hodnotí problémy Mercedesu v Monaku | foto: Daimler AG

Grand Prix Monaka byla ze strany stuttgartské automobilky brána jako podnik, ve kterém nebudou lámat rekordy a soupeře, ale zklamání, které po závodě nastalo, vede tým k nutnosti najít způsob, jak lépe pracovat s hyper-měkkými pneumatikami.

Že tato směs u Stříbrných šípů nebude nejoblíbenější, naznačila už prostřední část kvalifikace, kdy Hamilton i Bottas jako jediní vyjeli na fialově zbarvených pneumatikách. Jenže dosažené časy se pohybovaly pouze na rozhraní první desítky, což nestačilo. Následoval tedy pokorný návrat na hyper-měkkou jako u všech soupeřů. 

V závodě byl Hamilton první, kdo zajel k plánované výměně už ve 12. kole, Bottas ho následoval o pět kol později. Značný kontrast třeba s Pierre Gaslym, který se na stejné směsi udržel v závodě do 38. kola. Pro Mercedes tak nastala situace, kdy se bude muset zabývat problematikou této směsi, protože bude v nabídce už v následujícím závodě v Kanadě.

Lewis Hamilton v kvalifikaci v Monaku | foto: Daimler AG

"Je to výborná směs pro kvalifikaci, ale v závodě je velmi obtížné ji udržet při životě, vyhnout se velkému opotřebení a puchýřkování. Pokusíme se zanalyzovat vše, co jsme z tohoto víkendu vytěžili, protože si myslím, že ostatní týmy s ní v dlouhých stintech pracovaly lépe než my. Musíme se to pro Montreal naučit, když se nedokážeme v Q2 kvalifikovat s jinou směsí," uvedl Valtteri Bottas.

Tým také rozdělil strategii mezi oba piloty - Hamilton pokračoval na ultra-měkké směsi, Bottas dostal super-měkkou. Brit nakonec vydržel na trati až do konce, ačkoliv si několikrát stěžoval na problémy zejména s levou přední pneumatikou. Finský pilot ale rovněž naznačuje, že problém nebyl jenom v pneumatikách, ale ve voze jako takovém.

"Myslím, že na hyper-měkké směsi jsme byli v závodě slabší. Jinak si myslím, že pneumatiky zvládáme velmi dobře - na ultra-měkkých a super-měkkých jsme podávali očekáváné výkony. Jen super-měkká mě v závodě poněkud překvapila, ve čtvrtek to nevypadalo nijak zvláštně. Rozhodně to byla ta nejlepší směs. Rychlá degradace hyper-měkké pro nás byla problémem. Také se domnívám, že rychlost v kvalifikaci, kde jsme nebojovali o pole-position, nebyla pouze záležitostí pneumatik, ale týkala se víc auta. Na této trati není dost rychlé," pokračuje Bottas.

Pierre Gasly předvedl na hyper-měkké směsi skvělý výkon | foto: Red Bull Content Pool

Padla tu zmínka o Pierre Gaslym, který s vozem Toro Rosso na hyper-měkké směsi absolvoval téměř polovinu závodu - do boxů zajel na konci 37. kola a nijak si přitom nepohoršil. Bottas dokázal jeho výkon náležitě ocenit: "Myslím, že je impozantní, jak dlouho dokázal na těchto pneumatikách jet, takže určitě s touto směsí lze dosáhnout daleko lepších výsledků. Největším naším problémem v tomto víkendu byla dlouhodobá výkonnost na hyper-měkkých pneumatikách a celkově nedostatečná rychlost vozu."

Mercedes bude v Paul Ricard testovat ještě před GP Francie
Stříbrné šípy se chystají na testování pneumatik s Pirelli v Paul Ricard, ale podle Bottase nepoužijí stejnou konfiguraci dráhy, na níž se příští měsíc později pojede Velká cena Francie.

"Ne, nejde o tu konfiguraci. Už jsme tam testovali, ale teď má nový asfalt, takže to bude jiné. Povrch by měl být podobný Barceloně a Silverstone, uvidíme tedy, jak se tam budou pneumatiky chovat. Hodně se ale liší od mnoha ostatních tratí, má tolik dlouhých zatáček. Třetí sektor je na pneumatiky opravdu náročný a v létě bude horko. Z testování za mokra se ale můžeme naučit cokoliv, a to všechno bude důležité," dodal Bottas.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy