Honda řeší u Hartleyho dilema, brzké penalizace jsou nevyhnutelné

Brendon Hartley v třetím tréninku před svou havárií | foto: Red Bull Content Pool

Honda přemýšlí, jak naplánovat výměnu komponent pohonné jednotky u Brendona Hartleyho poté, co jezdec Toro Rosso tvrdě havaroval během tréninku na Velkou cenu Španělska. Penalizace přijdou již brzy.

Novozélandský pilot se při brzdění do zatáčky dotkl levými koly trávy, což jej roztočilo a zadní části narazil tvrdě do bariéry, přetížení dosáhlo 25 G. Mechanici mu vůz do kvalifikace nestihli opravit. Museli mu vyměnit mu převodovku a Honda celý balík pohonné jednotky. U pěti (TC, MGU-H, MGU-K, ES, CE) ze šesti komponent už je na hraně penalizace.

"Přemýšlíme nad možnostmi. Zkontrolujeme havarovanou pohonnou jednotku, zatím to ale vypadá na velké poškození. Honda tedy stanoví možnosti z pohledu pohonné jednotky, a pak budeme spolupracovat s týmem na tom, jak situaci zvládnout. Zatím nevíme, co bude v příštím závodě," popisuje sportovní šéf Hondy Tojoharu Tanabe.

Situace komplikuje fakt, že Honda chce přivézt své první vylepšení pohonné jednotky do Kanady. Vzhledem k její snahám o pokrok v oblasti rekuperace energie to téměř jistě znamená nový motorgenerátor pro rekuperaci tepelné energie (MGU-H). Obvykle to také znamená výměnu turba (TC), s nímž je na společné hřídeli. Pro Hartleyho by to znamenalo posun dozadu o 15 míst (10 + 5).

Hartley se penalizacím letos nevyhne | foto: Red Bull Content Pool

Je proto otázkou, zda se nechá penalizovat hned v Kanadě, nebo v případě Hartleyho s vylepšením Toro Rosso ještě počká, aby jeho situace s životností komponent v další části sezóny nebyla tak napjatá. Ideální by bylo, pokud by vydržel s díly ze Španělska až do Belgie, kde se dobře předjíždí a kde možná dojde k penalizacím také u soupeřů. Současný motor by ale musel zvládnout osm podniků.

"Opravdu jsem o tom tak dalece ještě nepřemýšlel. Nevím, co to znamená z pohledu nových dílů, které jsme nasadili," komentoval svou situaci Hartley, jenž může beztrestně vyměnit už jen motor s vnitřním spalováním (ICE).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 31 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy