Ricciardo bude na startu svého domácího závodu penalizován, Räikkönen potrestán nebude

Daniel Ricciardo v Melbourne | foto: Red Bull Content Pool

Daniel Ricciardo bude na startu Velké ceny Austrálie odsunut o tři místa zpět za porušení pravidel při vyvěšení červených vlajek.

Pilot Red Bull nedodržel minimální stanovený čas v posledních sektorech okruhu posledního tréninku, kdy vedení závodu vyvěsilo červené vlajky kvůli poruše kabelu časomíry na cílové rovince.

Podle komisařů mu hrozil tvrdší postih, ale protože zpomalil a nevzniklo nebezpečí: "Komisaři si prohlédli data a video a zjistili, že Ricciardo fakticky nedodržel minimální čas stanovený elektronickou řídicí jednotkou (ECU) FIA v předposledním a posledním minisektoru komisařů."

"Přišli také na to, že zpomalil o 175 km/h oproti svým rychlým časům v zatáčce č. 12 a byl konzistentně a významně pomalejší v těch posledních třech zatáčkách, což naznačuje, že plně vyhověl požadavkům přílohy H Mezinárodního sportovního kódu."

Ricciardovy šance na vítězství v nedělním závodě klesají | foto: Red Bull Content Pool

"Přiznal ale, že udělal chybu při čtení svého palubního ukazatel a byl lehce rychlejší, než ukazoval minimální čas. Jak uvádějí pravidla, letos byl přidán článek 31.6, který zajišťuje, že piloti za červených vlajek dostatečně sníží svou rychlost. Porušení tohoto pravidla je vnímáno jako extrémně závažná záležitost.

V tomto případě však komisaři zvážili porušení a přišli na to, že hodně zpomalil, aby nevzniklo nebezpečí, a že pilot s opatrností pokračoval. Proto udělují menší trest než obvykle, tři trestná místa na roštu a dva trestné body," stojí v oficiální zprávě.

Komisaři prošetřovali také Kimiho Räikkönena, jenž měl zablokovat Valtteriho Bottase. Pilot Mercedesu se mu v zatáčce č. 3 snažil vyhnout, zablokoval kola a dostal se do štěrku. Finský pilot uvedl, že svého soupeře zkrátka neviděl.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy