GP USA z různých pohledů

Sauber | foto: Sauber Motorsport AG

Jedna strana kritizuje druhou a každá si bere argumenty, které jí vyhovují nejlépe.

Včerejší situace rozdělila odborníky i fanoušky do různých názorových skupin. Troufám si říci, že žádný z proudů není jednoznačně oddělený a názory se alespoň z části prolínají.

V prvních ohlasech směřovala kritika na stranu FIA a jejího prezidenta Maxe Mosleye. Ale autory prohlášení byly týmy obouvající pneumatiky Michelin.

Na stranu druhou samotný šéf F1 Ecclestone prohlásil, že Michelin zkrátka svoji práci nezvládl a přivezl mizerné gumy.

Max Mosley obhajuje svoje záporné stanovisko ke stavbě šikany ve 13. zatáčce platnými pravidly a nevidí jediný důvod, proč by měla FIA řešit potíže Michelinu.

Pojďme se podívat na Michelin. Francouzi jsou ve svých konstrukcích dravější a tentokrát tenkou hranici překročili. Není divu, že se snažili z nepříjemné situace vybruslit beze ztráty květinky a se zažehnanou ostudou. Nejlepší obranou je útok.

Mezinárodní automobilová federace by měla stát nad F1 a jejími politickými eskapádami. Nedaří se jí to tak dobře, jak by možná sama chtěla, neboť se v ní až příliš angažuje.

Avšak nesmíme zapomínat na jednu podstatnou věc. FIA je tu také od toho, aby byly závody spravedlivé, aby jedna strana neměla výhodu nad druhou a aby byla zajištěna bezpečnost jezdců a diváků. Jedna tato záležitost vylučovala druhou a není divu, že se stavbou šikany FIA nesouhlasila.

Ať už bude mít včerejší situace jakoukoliv dohru, stín tohoto závodu zůstane na štítu Formule 1 ještě dlouho. Pochybuji, že by větší pochopení ze strany FIA a následné obcházení pravidel udrželo čistý štít F1.

Většina lidí se shoduje na tom, že pravidla nejsou dobrá a GP USA tuto skutečnost jen potvrdila.


Foto: Sauber Petronas

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy