Týmová režie existuje

Schumacher M. - Barrichello | foto: Scuderia Ferrari

Vrcholnou ukázkou týmové režie ve Formuli 1 bylo divadelní představení stáje Ferrari na cílové rovince v Rakousku v roce 2002.

Vedoucí Rubens Barrichello byl tehdy donucen rozkazem vedení Ferrari pustit před sebe týmovou jedničku Michaela Schumachera. Trapas pokračoval na stupních vítězů, kde Schumacher pustil Barrichella na nejvyšší stupínek a osobnosti předávající ceny byly zmateny.

FIA poté zapsala zákaz týmové režie do pravidel, ale podle Franka Williamse jsou podobné příkazy v rámci některých týmů stále běžné: "I Max Mosley ví, že je tu tým, který režii používá. Je to v pohodě, dokud diváci nevidí takovou směšnou grotesku."

Stáj West McLaren Mercedes pod vedením Rona Dennise je v tomto směru pravým opakem Ferrari - jezdci McLarenu spolu vždy tvrdě bojovali a podle Dennise tomu tak bude i nadále: "Naši jezdci se mohou předjíždět. Nemají v tomhle od týmu žádné instrukce. Jsou to závodníci, je to čest a slušnost."

McLaren nicméně také předvedl puštění jednoho jezdce druhým na cílové rovince - a sice v Melbourne 1998, kde si Mika Häkkinen dojel před Davidem Coulthardem pro své druhé vítězství v F1. Häkkinen však byl po celý závod před Coulthardem a za něj se propadl až kvůli problémům mechaniků při zastávce v boxech. Coulthard jej proto údajně pustil z vlastní vůle.

Foto: Scuderia Ferrari

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy