Newey v roce 2014 odmítl Ferrari i Mercedes. Nyní vysvětlil, proč zůstal u Red Bullu

Adrian Newey při tréninku v Barceloně | foto: Red Bull Content Pool

Designér Adrian Newey prozradil britské stanici BBC, že v roce 2014 dostal nabídku jak od Ferrari, tak Mercedesu. Obě ale odmítl.

Adrian Newey patří mezi nejuznávanější inženýry ve Formuli 1. Před svým angažmá v Red Bullu, které začalo v roce 2006, pracoval v první polovině devadesátých let pro Williams a následně pro McLaren. V roce 2014 Newey dostal dvě atraktivní nabídky od továrních týmů, obě ale odmítl.

"V roce 2014 přišla změna v oblasti regulí pro pohonné jednotky. Byli jsme v situaci, kdy jsme hodně ztráceli. Náš dodavatel (Renault - pozn. red.) se hodně trápil. Byl jsem z toho docela deprimovaný. Oslovilo mě Ferrari a pak ještě další tým - Mercedes. Musel jsem se tenkrát rozhodnout," řekl Newey.

Proč nakonec Newey zůstal u Red Bullu? "Red Bull byl vybudován z ničeho. Cítil jsem silné napojení na ten tým a na lidi v něm. Navíc mám rád Christiana Hornera, máme spolu skvělý vztah. Bylo by to jako opustit rodinu."

Společný projekt Red Bullu a Aston Martinu: AM-RB 001 | foto: Aston Martin

Neweyho rozhořčení z nových regulí znamenalo, že se začal věnovat i dalším oblastem mimo F1. Navrhoval závodní jachty a stojí též za supersportem Aston Martin Valkyrie.

"Hybridní motory nepřinesly tomuto sportu nic dobrého. Byl to špatný nápad. Letos jsme měli štěstí, jelikož jsme s dalšími dvěma týmy měli šanci bojovat o titul. Je to ale vůbec poprvé, kdy v této éře bojovaly o titul dvě stáje," dodal Newey.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy