Nevíte co s penězi? Kupte si třeba vůz, ve kterém Schumacher vyhrál GP Monaka

Ferrari má na svém kontě další rekord, tentokrát v oblasti sběratelství | foto: Scuderia Ferrari

Sběratelství má různé podoby. Někdo sbírá kovová autíčka, jiný si je vystřihuje a lepí z papíru, další používá netradiční materiály. A pak je tu skupina lidí, která se spokojí pouze s originály. Jednomu z nich udělala určitě radost aukce v New Yorku.

K mání tu totiž bylo Ferrari F2001, šasi označené jako 211, s třílitrovým desetiválcem, na kterém Michael Schumacher v roce 2001 vyhrál Grand Prix Monaka (samozřejmě mimo jiné), ovšem závod v Monte Carlu by posledním, který na půdě miniknížectví sedminásobný šampion vyhrál. V jeho kariéře to byl 48. triumf a dalších 43 ještě leželo před ním, ale už žádného neměl dosáhnout v ulicích proslulé trati.

Na typu F2001 vyhrál Schumacher svou poslední GP Monaka | foto: Scuderia Ferrari

Schumacher v této sezóně vyhrál celkem devět závodů s mistrem světa se stal s ohromujícím náskokem před Davidem Coulthardem na McLarenu. Tehdy se ještě bodovalo pouze prvních šest vozů v cíli a Schumi vytěžil ze 17 Grand Prix celkem 123 bodů, zatímco jeho skotský soupeř pouhých pětašedesát. Německý pilot se stal definitivně počtvrté mistrem světa už ve 13. závodě sezóny v Maďarsku.

Ferrari F2001 bylo v newyorské pobočce Sotheby's vydraženo za sumu 7 504 000 dolarů, přičemž bývalý majitel, který nabídl vůz k prodeji, se zavázal blíže neurčenou část získané částky věnovat Nadaci Michaela Schumachera Keep Fighting Foundation. Bylo součástí kolekce předmětů, jejichž celková vydražená hodnota dosáhla 310,2 milionů dolarů. Neprodané položky představovaly pouhé 4% nabízených předmětů. Ferrari F2001 šasi 211 zhruba o 4 miliony převýšilo očekávanou konečnou částku prodeje, což z něj dělá vůbec nejdražší prodaný vůz F1.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy