Další penalizace nebudou, Pérez unikl trestu

Sergio Pérez nakonec penalizaci unikl, nedopustil se nedovoleného bránění | foto: Sahara Force India

I když se startovní rošt v Japonsku neměnil tak drasticky jako na Monze, přeci jenom se pětice pilotů bude posouvat o různý počet pozic zpět. Nakonec se ale jejich řady nerozšíří, protože Mexičan Pérez potrestán nebude.

Potenciální možnost penalizace se objevila po okamžiku v první části kvalifikace, kdy Sergio Pérez v posledních zatáčkách před nájezdem na cílovou rovinku dle názoru týmu Williams překážel Lance Strollovi v jeho rychlém kole. Proto byl kvůli situaci v zatáčkách 16 a 17 podán ze strany britského týmu podnět k prošetření.

Sportovní komise v čele s vítězem 24 hodin Le Mans Tomem Kristensenem však rozhodla, že ačkoliv se mohl Stroll do jisté míry zdržet, nepředstavoval pro něj Pérez natolik velkou překážku, navíc jeho pozice byla zapříčiněna dalším pilotem na trati.

"Během kvalifikace vozy zpomalily v nájezdu do zatáčky 16, aby získaly dostatečný odstup od soupeřů před sebou. Tím vznikl postupný efekt pro několik pilotů za sebou, což v konečném důsledku způsobilo problém mezi vozy se startovními čísly 11 (Pérez) a 18 (Stroll). Sergio Pérez se chystal na vstup do rychlého kola a měl před sebou několik vozů. Před zatáčkou 16 dojel Péreze Pierre Gasly a předjel ho, na což měl právo. Tím ale Pérez ještě více zpomalil a dostal se do zatáčky 17 ve chvíli, kdy tam dorazil také Lance Stroll," znělo vysvětlení komise, podle níž nebylo nutné mexického pilota Force Indie nějak trestat.

Strollův čas tím byl do jisté míry ovlivněn, navíc kvůli havárii Romaina Grosjeana v samotném závěru první části kvalifikace, která byla o 80 vteřin zkrácena, už neměl možnost svůj čas vylepšit, stejně jako Pierre Gasly. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy