Villeneuve nenechává na Pérezovi nit suchou, kritizuje i komisaře: Tohle se musí trestat!

Sergio Pérez a Esteban Ocon jako obvykle těsně za sebou | foto: Sahara Force India

Bývalý mistr světa Jacques Villeneuve kritizuje Sergia Péreze, jenž měl v Belgii dva incidenty se svým týmovým kolegou Estebanem Oconem. Nelíbí se mu ani shovívavost, kterou k tomu projevili komisaři.

Pérez je podrazák
A v obou dává jasně za vinu mexickému jezdci, který musel po defektu do boxů, zatímco Ocon musel pro nové přední křídlo: "Nezáleží na tom, že šlo o jeho týmového kolegu. Týmový netýmový kolega, k tomu by mezi dvěma piloty nemělo docházet. Takhle byste neměli nikoho vystavovat riziku!"

"Můžete zabrzdit příliš pozdě, můžete udělat chybu - fajn, ale na rovince takhle měnit směr a někoho zmáčknout, to se zkrátka nedělá. Je to směšné. Navíc mimo trať vyletěl kousek karbonového dílu. Můžete zranit někoho z diváků. Tohle musí přestat," žádá Villeneuve.

Vedení Force Indie dalo po dalším incidentu najevo, že pohár přetekl a že již svým pilotům spolu na dráze nedovolí závodit. Navíc přemýšlí o zákazu startu v závodu, pokud by k tomu mělo ještě někdy dojít. "Takové manévry od Péreze, to není závodění. Jde o čisté blokování. Tohle se nedělá. Je to agresivní, je to podlé!" hodnotí Kanaďan.

Ego a odvážný Ocon
"Ocon neubral, aby podle mě dokázal svou pravdu. Jde o ego. Jde o interní souboj o to, kdo je v týmu nejsilnější. Je v tom to ego. Ocon byl velmi odvážný, obzvlášť v tom prvním souboji. Wau, držel nohu na plynu. To bylo působivé," pokračuje Villeneuve.

Následky ale mohly být mnohem horší, pokud by ho neuzemnila stará boxová zídka vpravo, mohl se svým monopostem vzlétnout. Nic vážného se naštěstí nestalo, komisaři ale podle mistra světa z roku 1997 měli zasáhnout.

Sergio Pérez s Estebanem Oconem řádí dále | foto: Sahara Force India

Tohle komisaři měli trestat, šlo o tu nejnebezpečnější věc
"To je ta nejnebezpečnější věc, kterou můžete při závodění udělat, a oni to v F1 nikdy netrestají. Někdy do sebe lidé narazí, protože udělají chybu při brzdění a bojují - to by trestat neměli. Měli by ale penalizovat takové věci, protože došlo k nehodě.

To fakt naštve. Oni penalizaci za to neudělí, FIA přitom tak moc tlačí na bezpečnost. To je jasné i čtyřletému dítěti. Je to směšné," kritizuje Villeneuve komisaře, kterými ve Spa byli Gerd Ennser, Baham Lekhal a za jezdce Mika Salo.

Force India zůstává v šampionátu se 103 body čtvrtá, přestože ji Ocon s Pérezem vzájemnými kolizemi připravili už o velký počet bodů. Na třetí místo Red Bull pomýšlet nemůže, i když má Max Verstappen nehoráznou smůlu a auto se mu pořád kazí, ke konci sezóny by ale mohla hořce litovat, že nezakročila dříve, pokud bude Renault pokračovat ve svém tempu zlepšování nebo pokud Williams vyřeší své problémy s novým balíkem (táhnoucí se od Rakouska) a vzchopí se.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 16 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy