FIA od příštího roku zavádí ochranu kokpitu Halo

Jak budou definitivně vypadat monoposty s ochranou kokpitu pro rok 2018 si ještě počkáme | foto: Sauber Motorsport AG

Setkání strategické skupiny FIA mělo na programu několik bodů, z nichž asi ten nejdůležitější se týká příští sezóny. Diskutovaná ochrana kokpitu byla s definitivní platností potvrzena už od ročníku 2018.

Pracovní schůzky se zúčastnily všechny týmy, které v letošním roce závodí, třebaže zástupci stájí Renault Sport Formula One, Scuderia Toro Rosso, Sauber F1 a Haas F1 Team vystupovaly na mítinku v roli pozorovatelů. Jak už bylo uvedeno, jedním z klíčových témat byla otázka ochrany kokpitu, u níž se rozhodovalo o způsobu provedení a jejím zavedení.

Tato varianta evidentně u FIA neměla plnou podporu | foto: Scuderia Ferrari

Po jednomyslném souhlasu pracovní skupiny z července 2016 ohledně zavedení dodatečné čelní ochrany pro Formuli 1 za opakované podpory pilotů potvrzuje FIA použití konceptu Halo pro rok 2018. Za přispění a podpory týmů budou určité části jeho finální podoby v budoucnu vylepšeny. Jak bylo uvedeno, s ohledem na různé formy a podoby ochrany kokpitu bylo Halo vyhodnoceno jako řešení s nejlepšími bezpečnostními výsledky. 

Rovněž se debatovalo o dvou nedávných rokováních v Paříži, kterých se zúčastnili přední výrobci pohonných jednotek. Bylo upřesněno, že další analýza vývoje motorů po roce 2020 bude dokončena během letní přestávky a k její revizi dojde na příštím zasedání Strategické skupiny v září letošního roku.

Další konverzace se týkala nového přístupu ohledně nákladů, který získal také jednomyslnou podporu. Pracovní skupina složená ze zástupců držitelů obchodních práv byla pověřena FIA a týmy, aby připravila inovativní řešení, jehož cílem je dosáhnout takových možností, aby byly i v nadcházejících letech pro motorsport udržitelné. V neposlední řadě došlo také ke komunikaci týkající se různých opatření se zaměřením na zlepšení show při jednotlivých závodech - k posouzení mají být připraveny konkrétní studie.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 44 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy