Williams v boxech opět králem, Ferrari předčil i McLaren. Jaké strategie týmy volily? + VIDEO

Felipe Massa u svých mechaniků | foto: Williams F1 Team

SILVERSTONE - ZASTÁVKY V BOXECH A STRATEGIE; Jak si během Velké ceny Británie 2017 vedly týmy v boxech a jaké strategie naordinovaly svým pilotům?

Williams byl dnes v boxech opět nejrychlejší - Massu v 25. kole přezul za 2,02 vteřiny, a se znatelným náskokem předčil své soupeře. Tento čas se blíží loňským výkonům, kdy byly pneumatiky užší i lehčí (letos zadní pneumatika i s ráfkem váží kolem 17,5 kg).

Mercedes byl o 2 desetiny pomalejší: Hamiltona ve stejném kole odbavil za 2,23 s, Bottase o 7 kol později za 2,26 s. Za vedoucím týmem šampionátu následoval Red Bull, který přezul Verstappena v 49. kole za 2,33 s a Ricciarda v 32. kole za 2,37 s. Šestá nejrychlejší zastávka dnes patří Haasu, jenž zdržel Magnussena v 37. kole jen 2,48 s.

Ferrari si dnešní závod za rámeček nedá - kromě problémů s pneumatikami jim patří až 10. místo v pořadí zastávek v boxech - Räikkönena v 24. přezulo za 2,74 s. Rychlejší dnes byl i McLaren, jenž Alonsa odbavil za 2,66 s.

Čtrnáct jezdců do Velké ceny Británie startovalo na super-měkké směsi, šest pilotů (Bottas, Ericsson, Magnussen, Massa, Stroll a Wehrlein) na trvanlivější měkké.

Většina z nich se ji snažilo odjet pouze na jednu zastávku (se strategií super-měkká - měkká pneumatika), kvůli vysokému opotřebení se v boxech dvakrát objevila pětice pilotů, Wehrlein a penalizovaný Kvjat tam zavítali dokonce třikrát.

Ferrari své potíže s pneumatikami ze závěru závodu nyní řeší s Pirelli, v následujících dnes se dozvíme o příčině více. Seb měl o pět kol mladší gumy než Kimi, teoreticky mu měly vydržet. Silverstone patří z pohledu energetického zatížení pneumatik (v zatáčkách přes 5 G) k nejnáročnějším v celém kalendáři, letos se navíc velká cena odjela v pekelně rychlém tempu - nejrychlejší kolo bylo skoro o pět sekund lepší než to loňské.

Ricciardo se díky 32 kol dlouhému stintu na super-měkkých pneumatikách dostal z 19. místa na startu až na konečné páté místo v cíli. Ještě více kol na měkké sadě zvládl Magnussen: jeho 37 kol představovalo 72,5% závodu vypsaného na 51 okruhů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy