Jak by Vettela potrestal Max Mosley? Hrozí Vettelovi u Ferrari nahrazení Alonsem?

Bývalý prezident FIA Max Mosley | foto: FIA

Bývalý prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley se vyjádřil k incidentu Sebastiana Vettela, který za safety-carem ve Velké ceně Ázerbájdžánu narazil do Lewise Hamiltona. Co hrozí německému jezdci? Je možné že Ferrari bude zvažovat jeho nahrazení jinou hvězdou?

Mosley by Vettela diskvalifikoval, jeho jednání je nepřijatelné
Vettel sice byl v závodě potrestán 10sekundovou "stop & go" penalizací, přesto projel cílem před Hamiltonem, do něhož zboku narazil. FIA se jeho prohřeškem bude na popud Jeana Todta důkladněji znovu zabývat v pondělí 3. července, "aby zvážila, zda není zapotřebí dalšího postupu."

Max Mosley je názoru, že trest, který Vettel dostal v průběhu velké ceny, byl velmi mírný. Jak by to řešil on? "Určitě si tím nenadělám u Ferrari kamarády, ale fakt je fakt. Doporučil bych, aby Vettela vyřadili ze závodu a přednesli celou záležitost k jednání Světové radě."

"Z mého pohledu je nepřijatelné, abyste se chovali jako Vettel. Kdyby to udělal na silnici, přišel by o řidičský průkaz," pokračuje Mosley, jenž byl znám svým nekompromisním přístupem v čele FIA, kde působil od roku 1993 do roku 2009.

Dostane Vettel další trest? Zabije FIA bitvu o titul poté, co v poslední době Mercedes vyřešil své potíže s pneumatikami a zlepšil svou výkonnost? Je v tom všem Hamilton naprosto nevinně? "Oznámení o výsledku tohoto procesu bude vydáno před nadcházející Velkou cenou Rakouska," sdělila ve středu večer FIA.

Video: Rozbor kolize Vettela s Hamiltonem (zdroj: Formula1.com)

Následky pro Vettela
Co mu hrozí? Vettel zbytečně zariskoval, když se dotáhl na Hamiltona a vrazil do něj. Někteří argumentují tím, že Lewis vytvořil riziko nehody, když ze zatáčky nezrychloval. Jenže lídr závodu si určuje tempo - on měl na dohled před sebou safety-car a viděl, že ještě nemůže naplno vyrazit, protože by ho předjel před první safety-car čárou. To piloti za ním přes mantinely vidět nemohli. Navíc neudělal nic nečekaného: nedupnul na brzdy - jeho rychlost konzistentně klesala (viz telemetrie). Vettel očekával prudkou akceleraci, v tom jeho představu pilot Mercedesu nenaplnil.

V Maranellu mají na věc svůj názor. Předseda Ferrari Sergio Marchionne byl ale už loni na Vettela hodně naštvaný kvůli tomu, jak vulgárně ředitelovi FIA Charliemu Whitingovi v Mexiku před celým světem nadával. Teď také určitě nebude mít radost z toho, že Vettel nevyhrál závod, který vyhrát mohl a měl vyhrát, čímž by v šampionátu konstruktérů pomohl Ferrari. Seb však nezvládl své emoce.

Je možné, aby se Fernando Alonso vrátil k Ferrari? | foto: Red Bull Content Pool

Spekulace o návratu Alonsa sílí
Pokud přijde další trest, např. v podobě diskvalifikace, pak bude Marchionne rozzlobený ještě více. Vettel přijde o 12 bodů, Hamilton získá další dva. Oba by pak měli shodně po 141 bodech, místo rozdílu 166:139 ve prospěch německého pilota. Mohlo by to dojít až tak daleko, že by s ním Scuderia neprodloužila smlouvu. Nový kontrakt je pro něj je připraven, došlo ale už k podpisu?

V Maranellu podle italských zdrojů přemýšlejí o variantě návratu Alonsa. Ten se netají touhou vyhrávat a v Baku tajemně prohlásil, že věci v jiných týmech nejsou tak jisté, jak se zdají být.

Je pravda, že Fernando neodešel úplně v dobrém - pohádal se s bývalým šéfem týmu Marcem Mattiaccim, u kormidla už není bývalý prezident Luca di Montezemolo, s nímž si ke konci také nerozuměl. Inženýři Ferrari sledují jeho výkony v nekonkurenceschopném McLarenu a hodně si je cení. Je tedy možné, že se dveře Maranella pro Alonsa znovu otevřou, objeví se jinde nebo se Honda po letní přestávce zlepší natolik, že zůstane v McLarenu?

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 50 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy