Proč zajel Hamilton v závěru Velké ceny Kanady nejrychlejší kolo?

Lewis Hamilton těsně po startu závodu v Kanadě | foto: Red Bull Content Pool

Když Lewis Hamilton vede s přehledem závod, obvykle v jeho závěru šetří techniku a nežene svůj vůz na hranu, aby zajel nejrychlejší kolo. Proč udělal v Montrealu výjimku?

Nejrychlejší čas si pilot Mercedesu připsal 6 kol před koncem závodu, když zajel kolo za 1:14,551 min. To bylo ještě o 0,168 s rychleji než v posledním okruhu Sebastian Vettel, jenž se svým Ferrari stíhal Daniela Ricciarda ve snaze dostat se na pódium.

Nabízí se otázka, proč Hamilton riskoval a většinu pozorovatelů svým časem překvapil, když pohodlně (o 18,403 s) vedl před svým týmovým kolegou Valtterim Bottasem?

Jak vysvětluje, nešlo ani tak o to, aby ukázal svaly či získal další grand slam (tedy pole-position, vedení v každém kole, nejrychlejší kolo a vítězství v závodě) - spíše usiloval o to, aby pro sebe a svůj tým získal užitečná data.

"Nebylo to pro legraci, jen jsem během závodu nemusel vůz tlačit na limit. Když se vrátím zpět a provádím svou inženýrskou práci, musím poskytnout zpět informace. A po ujetí 70 kol spoustu informací získám," popisuje Hamilton.

"Auto můžete uvést do několika různých stavů, a já jsem chtěl jedno kolo, kdy bych auto dostal řádně na limit. Nejprve kvůli tomu, abych viděl, jak reagují pneumatiky - proberou se, zlepší se, zhorší se, reaguje auto na obrubnících odlišně?"

"Zajel jsem skvělé kolo a my jsme během toho kola získali spoustu informací, které můžeme využít. Kdybych to kolo nezajel, tak bych po hodině a tři čtvrtě, nebo jak dlouho to trvalo, odjel s o něco menším množstvím informací," vysvětluje Hamilton.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy